HomeИнтересноБългарияЕски Джумая - знаете ли старото име на кой град е?

Ески Джумая – знаете ли старото име на кой град е?

Това име се среща за първи път през далечната 1573 година. Това е името на днешния град Търговище. Днес ще ви разкажем интересна легенда за произхода на това име и повече за историята на този забележителен български град.

Легендата за Ески Джумая

Легендата разказва за лечител живял на това място под името Ескиджи баба – човек, който поправя неща, но и който лекува. Така всеки петък при него се стичали хора, които да се възползват от неговата дарба и така с течение на годините тези събирания довели до голям пазар. Така дошло и името – Ески Джумая , което означавало стар пазар, а конкретно думата джума на турски означава петък.

Историята на град Търговище

Ако трябва да разгледаме сериозно историята на град Търговище, трябва да се върнем до преди около 5 000 години преди Христа – още по време на медно-каменната епоха.Намерени са останки от тракийска, римска и ранно-византийската епоха.

Мисионис

На около 7 км от днешния град Търговище се е намирал древният град от антично време познат под името Мисионис.Постепенно се превръща в град с ключово значение за България, тъй като охранява средновековните столици Плиска, Преслав , а по-късно и Търново. От друга страна е описан от арабския пътешественик Ал Идриси пред 12 век като стар и многолюден град известен със своята търговия. Не е известно какво се е случило с него през следващите години, но се предполага , че е унищожен по време на османските завоевания през 14 век.

Ески Джумая

В рамките на Османската империя се оформя новото селище, което иззема функциите на Мисионис. Първоначално градът е бил заселен предимно с турци, но постепенно в него започват и да живеят българите от околните села, особено след руско-турските конфлкити от края на 17 и началото на 18 век.Градът става известен с Ескиджумайския панаир, който привлича търговци от цяла Европа, Африка и Азия.Търговията постепенно помага за развитието на града, като тук е открито едно от първите светски училища. Друг малко известен факт е , че тук е бил учител дори великият Петко Славейков. Доказателство за стопанския подем на града е старият квартал Вароша с традиционните си възрожденски къщи.

Клането в Ески Джумая 1878

За съжаление градът става известен с това злощастно събитие през януари 1878. Прииждащата руска войска армия на 27 януари принуждава голяма част от турската армия и местното турско население да се изтегли към големият турски гарнизон разположен в Шумен. Но тези, които отказали, основно черкези, се организирали и нападнали местни българи в града. Започнали големи сражения особено в българския квартал Вароша, отбраната на който била организирана от хаджи Илия Марков.Разбрали за тези деяние, руската армия изпраща сформиран отряд с предводител капитан Карганов, който успява да се спре започналото клане над българите.На 29 януари градът бил освободен, а заловените извършители на грозните деяние осъдени на смърт от временното руско командване.

Търговище

Сегашното си наименование градът получава чак през 1934 година. Тогава е решено да бъде заменено турското му име Ески Джумая е с преводът му на български. Тъй като бил пазарен град, за най-точен превод се приела името Търговище.

Разказахме ви историята на един от много древни градове в България. Съществувал още преди няколко хиляди години, той е приживял като тракийско, римско, византийско, турско и българско селище.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ