HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Силистра?

Какво е старото име на Силистра?

Силистра е част от многото древни български градове. Неговата история е много богата и започва още от времето на траките. Ако искате да научите какви имена е носил град Силистра през годините – избрали сте правилното място.

Историята на град Силистра

Дуросторум

Не се знае много за тракийския период на града. Документирано е , че през 106 година градът е превзет от Римската империя и тогава се появава името на града – Дуросторум. Той заема важна част като външна граница на империята и бива укрепен, за да спира нашествията на варварите. По-късно през годините преминава във владение на Източната Римска империя. Когато Аспарух основа Дунавска България, градът бива включен като част от нашата държава, като постепенно романизираното население бива заменено от славяни и прабългари. Градът приема името Доростол/Дръстър.

Дръстър

Дръстър продължава да има важно значение и като част от България. Хан Омуртаг построява Дунавският дворец на българските ханове точно тук.Тук е резиденцията и на първия български патриарх Дамян. Остава такъв до 971 година, когато бива разрушен в поредицата военни действия между България, Византия и Светослав.След разрушението му отново е възстановен, но вече от Йоан Цимисхий. Името му е променено на Теодорополис по името на християнския мъченик Теодор Стратилат. Става център на Византийското Подунавие. След възстановяването на България, бива включен в пределите на страната си пак под името Дръстър, като играе важна роля при управлението на Теодор Светослав(1300-1321).

Под Османска власт

Градът бива превзет от османците през 1388 година, като запазва стратегическата си важност заради ключовото си местоположение.Бил е столица на Силистренския вилает, който включвал територии от 4 съвременни държави – България, Румъния, Молдова и Украйна. За кратко бива освободен по време на Руско-турската война през 1828-1829 година, но това продължава само 4 години до 1833 година.

Какво се случва със Силистра след Освобождението

През 1877 година е обсаден от руската войска и по-късно става част от Княжество България. За съжалени градът остава част от нашата държава по 1913 година, когато по силата на Букурещския мирен договор е предаден на Румъния. След края на Първата Световна война се обособява като под името окръг Дуростор, но се приема за една от най-западналите части на Румъния. Има многобройни сведения за поредица изстъпления на румънските управници, които се опитват да го превърнат в част от тяхната страна. През 1924 година е затворена дори и българската мъжка гимназия в града. През 1940 във връзка с Крайовската спогодба , Силистра бива върнат в рамките на България.

Представихме на вашето внимание историята на един от многобройните български градове с древни корени. Създаден от траките и преминал през управление на римляни, османци, румънци и българи, Силистра винаги се оказва ключов град за региона. Не случайно е запазването на неговата водеща роля бидейки част от различните държави.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ