HomeИнтересноБългарияФаталната грешка в управлението на цар Иван Асен Втори

Фаталната грешка в управлението на цар Иван Асен Втори

Иван Асен Втори е един от най-успешните български владетели, със сигурност най-добрият през периода на Второто Българско царство.Управлява от 1218-1241, като успява да стабилизира България след управлението на Борил и да я превърне във водещ фактор не само на Балканите, но и в Европа.Въпреки това Иван Асен Втори допуска много сериозна грешка, която се оказва фатална за по-нататъшното развитие на страната. Разберете каква е тя?

Каква е фаталната грешка на Иван Асен Втори

Всички сме запозната със сватбите на Иван Асен и как чрез женитбите успява да спечели допълнителни позиции за България. От друга страна точно неговата сватба се оказва препъни камъкът, който пречи на развитието на страната след неговата смърт.Това че не урежда въпросът правилно с наследника на престола води до междуособици, които разрушават в голяма степен постигнатото от него. Ще разгледаме и 3-те женитби на монарха.

Анна

Първата съпруга на Иван Асен се казва Анна. Той се жени за нея във връзка с възкачването си на престола с помощта на руските наемници през 1218 година и по този начин затвърждава позициите си.Царуването на Анна продължава много кратко – само до 1221 година, след което е изпратена е изпратена в манастир и няма повече информация. Причината за този ход на царя е втората му женитба с унгарката Анна-Мария.

Анна-Мария

В началото на управлението на Иван Асен, той се сблъсква с интересен казус.Владетелеят на Унгарското краство моли Иван Асен да му разреши да премина със своята войска пред територията на България, за да се прибере след V-тияат кръстоносен поход , в който участва. Новият български владетел показва своята изобретателност и поставя условие на унгареца – ръката на неговата дъщеря.По този начин той се опитва да получи като зестра за бъдещата си женитба 2 български области – Белград и Браничево – загубени при управлението на Борил. Унгарският крал първоначално не е склонен към подобен ход, но се съгласява.Първата пречка за женитбата е преодоляна , но на хоризонта се появява друга.Анна (тогава тя се казва така) е католичка, а Иван Асен е православен. Разрешението на търновския патриарх не е било проблем, но за папата ситуацията е коренно различна. Новият папа Хонорий III не е доволен от загубаната на унията с България по времето на Борил и не желае да съдейства за подобен тип брак. Въпреки това , с помощта на унгарския владетел той склонява. Женитбата е осъществена през 1221 година.Анна приема православаната религия и името и вече е Анна-Мария.Бракът и с Иван Асен е плодотворен – имат 4 деца. Те са Елена, Тамара, Калиман I Асен и Петър. Анна-Мария умира през 1237 заедно с невръстния Петър по време на голяма чумна епидемия засегнала нашата столица Търново.Смъртта на съпругата му е използвана по чудесен начин от хитрия Иван Асен, който по това време обсажда заедно с латинците крепостта Церул. Българският цар обявява това за божие послание, прекратява обсадата от която така или иначе няма изгода към момента. Така стигаме до последната сватба с Ирина Комнина.

Ирина Комнина

Поредната и последна сватба на Иван Асен е с Ирина Комнина през 1238 година.Тя е дъщеря на Теодор Комнин, който след битката при Клокотница през 1230 година е пленен и заживява в Търново.За любовта им с Иван Асен се е говорила много, има много написани стихове и песни как могъщият български цар е запленен от красотата и. След смъртта на Анна-Мария, Иван Асен не иска да изчака траурния период и оказва сериозен натиск върху българската църква да одобри бъдещият му брак.Поради тази причина патриархът Висарион е осъден на смърт и се превръща в български светец. Заместникът на Висарион е доста по-сговорчив и одобрява бракът на българския цар.Резултатът от този брак са 3 деца – Анна-Теодора, Мария и Михаил II Асен. Бракът не продължава много , тъй като през 1241 година Иван Асен II ненадейно умира.

Въпреки многото успехи като владетел на България, Иван Асен II допуска много груба грешка в края на своето управление. Женитбата му с Ирина Комнина води до сериозни междуособици за това кой да е негов наследник. От 1241-1246 година управлява малолетния Калиман Асен, след което бива свален от фракцията водена от Ирина Комнина и на престола сяда нейният син – Михаил II Асен. Усложнената международна обстановка допълнително влошава положението на страната и води до спадането на нейното влияние върху процесите в Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ