HomeИнтересноБългарияСмъртта на цар Калоян - Манастър или Свети Димитър

Смъртта на цар Калоян – Манастър или Свети Димитър

Всички знаем кой е цар Калоян – легендарен български владетел от рода на Асеневци, който затвърждава делото на братята си Асен и Петър и успява да превърне България във водещ фактор в Европа. Смъртта го застига ненадейно през 1207 година при ключовата обсада на град Солун. Тази изненадваща вест ражда много варианти, които се опитват да обяснят трагичното събитие. Ще разгледаме основните хипотези около смъртта на цар Калоян.

Какви са основните хипотези около смъртта на цар Калоян

Манастър

Най-популярната версия е свързана с куманския воевода Манастър. Известно е , че съпругата на Калоян е била от кумански произход – Анна Куманката.Има хипотеза при която умиращият цар е посочил името на Манастър като свой убиец. Причините Манастър да извърши това деяние е свързано със заговор ръководен от Анна и Борил за свалянето на Калоян от престола.Връзката между трагичната смърт след пленяването на Балдуин Фландърски заради предполагаема връзка със съпругата на Калоян – ролята на куманите във Второто Българско царство доста често е представена като негативна, въпреки че те имат огромно влияние върху освобождението от Византия. Въпреки , че тази хипотеза има доста привърженици – тя трудно може да бъде потвърдена към момента.

Свети Димитър

Това е версия разпространена от византийския хронист Георги Акрополит. Разбира се тя е използвана с пропагандна цел , за да се покаже как светецът на град Солун се грижи за жителите на града. Интересно е , че във версията на Георги Акрополит се посочва , че Калоян видял ,че е прободен от конник и обвинява Манастър – началникът на куманската конница.Можем да стигнем до заключението, че известният византийски хронист стъпва върху популярната версия за смъртта на Калоян, като я пренаписва, за да послужи на византийските цели.

Влошено здравословно състояние

Влошеното здраве на цар Калоян не е тайна за никого. Преживявайки тежки моменти още от ранно детство – убийствата на двамата си братя и пленът в Константинопол – със сигурност оказват влияние върху Йоаница.Участвайки в поредица от тежки боеве се смята, че той е претърпял тежки поражения. Има хипотеза за тежка рана на главата, която е оказва влияние върху психическото състояние на владетеля. Резките смени в настроението, огромната жестокост, която показва към пленените противникови войски и дори към местното население в последните години от неговото управление са сериозен индикатор за влошено здравословно състояние.Тъй като не сме сигурно по отношение на гробът на Калоян – тази хипотеза не може да бъде потвърдена, но има своята сериозна логическа обосновка.

Как точно е починал цар Калоян не е най-важният въпрос. Важното за нас е да запомним делото му и как е успял в много трудна ситуация за България да устои суверенитета на страната. Писмата на Калоян с папа Инокентий III и победата над латниските рицари при Одрин възвръщат самочувствието на българската държава и я превръщат в незаобиколим фактор в европейската политика. Дори и слабото управление на следващия владетел – Борил не успява да разруши постигнатото от Калоян и делото му бива продължено от неговия племенник Иван Асен II.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ