HomeИнтересноБългарияГеорги Сурсувул - човекът зад цар Петър I

Георги Сурсувул – човекът зад цар Петър I

Знаете ли, кой е Георги Сурсувул? Много пъти дясната ръка на велика и известна личност е оставала в сянката му завинаги, а реално на такива личности, често се дължало величието на големеца. Каква е историята на Георги Сурсувул и кой всъщност е той, нека разберем в идните редове…

Георги Сурсувул – човекът зад цар Петър I

Георги Сурсувул наричан още Сурсубул е първият министър и регент на Първото българско царство по време на управлението на Симеон I (893–927) и Петър I (927–969).

Кой точно е Георги Сурсувул

Според хронистите Георги Сурсувул е брат на втората съпруга на Симеон I, която е майка на Петър I.

След смъртта на Симеон I той управлява България (927-928 г.) като регент на юношата Петър I и по-малките му братя Йоан и Вениамин. Георги Сурсувул се оттегля от регентството след сключване на мирен договор с византийския император Роман I Лекапенос. Тук, едно от условията било за брак на племенника на Георги Сурсувул Петър I с внучката на византийския император Мария Лакапенос (преименувана на Ейрене).

Георги Сурсувул и действията му с Византия

Сурсувул поставя началото на мирния договор с Византийската империя, като изпраща в най-голяма тайна, а именно пратеник в Константинопол, предлагайки договор и брачен съюз.

Георги Сурсубул, начело на делегация от шурея на Симеон I, Калутаркан, придворния Сампсес и многобройното благородство, се среща с Роман I през 927 г. и сключва мирния договор, който слага край на византийско-българската война от 913–927 г. След това той председателства брачната церемония като свидетел от страна на младоженеца, като неговият колега от византийска страна е византийският министър-председател.

Георги Сурсувул е прачичо на Борис II Български

Моментът на оттеглянето му от поста министър-председател е неизвестен. Историкът Стивън Рънсиман цитира описание на Георги Сурсувул като посланик във Византийския двор, оставено от франкския посланик на Ото I, епископ Лиудпранд от Кремона, обиден, че българските посланици в Константинопол имат предимство пред всички други посланици: главата му била обръсната, носел месингов колан и панталон.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ