HomeИнтересноПисмата между цар Симеон и Николай Мистик - еталон за днешната дипломация

Писмата между цар Симеон и Николай Мистик – еталон за днешната дипломация

Чували ли сте за писмата между цар Симеон и Николай Мистик? Какви точно са били те, какво е пишело в тях и още интересни неща, нека научим от следващите редове:

Между 912–927 г. Николай Мистик, патриарх на Константинопол, имало кореспонденция от писма с цар Симеон, владетелят на България.

Писмата между цар Симеон и Николай Мистик – еталон за днешната дипломация

Целта на кореспонденцията на Николай целяла да убеди Симеон да прекрати военните действия и да сключи мир с Византия. За тази цел той използва различни методи и прибягнал до различни аргументи. Призивите към умереност и благоразумие очевидно са били средства за въздействие върху Симеон да изостави военни действия и да предприеме стъпки, които биха донесли мир. И така, изглежда, че за Николай Мистик основният критерий за признаването на Симеон като умерен и благоразумен човек са били действията му в политическата сфера и съобразеността им с византийските интереси.

Кой точно бил Николай I Мистик

Николай I Мистик е вселенски патриарх на Константинопол от март 901 до февруари 907 и от май 912 до смъртта си през 925 г. Неговият празник в източноправославната църква е 16 май.

Николай е роден на Италийския полуостров и става приятел на патриарх Фотий. Той изпаднал в немилост след уволнението на Фотий през 886 г. и се оттеглил в манастир. Император Лъв VI Мъдри го извел от манастира и го направил „mystikos“, достойнство, обозначаващо или императорски секретар или съдебен служител.

Николай като патриарх

На 1 март 901 г. Николай е назначен за патриарх. Въпреки това се скарал с Лъв VI заради четвъртия брак на последния с неговата любовница Зоя Карбонопсина. Въпреки че неохотно кръщава плода на тази връзка, бъдещия Константин VII, Николай забранява на императора да влиза в църквата и може да се е замесил в бунта на Андроник Дука. Той е свален като патриарх на 1 февруари 907 г. и заменен от Евтимий. Заточен в собствения си манастир, Николай смята свалянето си за неоправдано и въвлича папа Сергий III в спора.

Около времето на възкачването на брата на Лъв VI Александър на престола през май 912 г. Николай е възстановен на патриаршия. Следва продължителна борба с привържениците на Евтимий, която не приключва, докато новият император Роман I Лекапенос не провъзгласява Томоса за унията през 920 г. Междувременно Александър умира през 913 г., след като предизвиква война с България, а невръстният Константин VII успява до трона.

Николай Мистик стана водещият член на седемчленното регентство на младия император и като такъв трябвало да се изправи пред настъплението на Симеон I от България към Константинопол. Николай договорил мирно споразумение, коронясал Симеон за император на българите на импровизирана церемония извън Константинопол и уредил брака между дъщерята на Симеон с Константин VII.

Тази непопулярна отстъпка подкопава позицията му и до март 914 г., с подкрепата на магистра Джон Еладас , Зоуи Карбонопсина сваля Николай и го заменя като главен регент. Тя отменя споразумението със Симеон, което води до подновяване на военните действия с България. След като основният й поддръжник Лъв Фока е съкрушително победен от българите в битката при Ахелоос през 917 г., Зоя започва да губи позиции. Засрамена от по-нататъшни провали, тя и нейните поддръжници били изместени през 919 г. от адмирал Роман Лекапенос, който се оженил за дъщеря му Хелена Лекапеносна Константин VII и най-накрая се изкачва на императорския трон през 920 г. Патриарх Николай става един от най-силните поддръжници на новия император и поема тежестта на подновените преговори с българите до смъртта си през 925 г.

В допълнение към многобройните си писма до различни знатни личности и чуждестранни владетели (включително Симеон от България), Николай Мистик написал проповед за разграбването на Солун от арабите през 904 г. Той беше критичен мислител, който стигнал дотам, че да постави под въпрос авторитета на Цитати от Стария завет и идеята, че заповедта на императора е неписан закон.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ