HomeИнтересноЙоан Кукузел - ангелогласният средновековен Орфей

Йоан Кукузел – ангелогласният средновековен Орфей

Йоан Кукузел е византийски композитор, певец и реформатор на византийското песнопение.

Кой е Йоан Кукузел – ангелогласният

След смъртта му, той е признат за светец от Източноправославната църква. Остава сред най-известните музиканти от династията Палеолози. И така, музиката, която създава остава високо тачена от албанци, българи, гърци, македонци, румънци и сърби.

Живот и кариера на ангелогласният

Кукузел е роден в Dyrrhachium (днешен Дуръс, Албания) през 13-ти век. Баща му остава с неясен произход, а за майка му се смата, че е българка. От ранно детство остава сирак.

Смята се, че фамилното име Кукузел произхожда от гръцката дума за боб (κουκιά, koukia), или от албанската за червен (Kuqe, арб. Cuccia ), или славянска дума за зеле (зеле, zele).

В ранна младежка възраст е забелязан и приет в училището в Константинопол, към императорския двор. Там получава образованието си и е утвърден бързо сред водещите авторитети през време за своята област. Бързо се превръща и в любимец на византийския император. Става главен певец на хора. Мести се в Света гора и там води монашески живот. Това е Великата лавра. Спечелва си прякора ​​„Ангелогласен“, заради певческите си способности.

Йоан Кукузел – ангелогласният средновековен Орфей

Музикалните дарби и композиции му помагат да създава нов мелодичен („калофоничен“) стил на пеене от стихира. Няколко години след падането на Константинопол Мануил Хрисаф характеризира стихирона калофоникон и анаграматизма като нови жанрове на псалтическото изкуство. Такива, някога са били създадени от самия Йоан Кукузел.

Кукузел – средновековният Орфей

Тук е важно да се прави разграничение между композициите, на Йоан Кукузел и тези, които просто се базират на метод, който самият той е преподавал. И така, дори по отношение на прочути произведения, авторството им често е тема на научни дебати. Предполага се, че са посветени на неговата майка, които според някои изследователи съдържат елементи от традиционен български траур песни.

Що се отнася до стихирата калофония, има много композиции, съставени от негово име, но неговото авторство. Те трябва да се разглеждат като определена школа, която има много последователи и подражатели.

Съвременните печатни издания на песнопения имат съвсем малко композиции, които почти никога не се пеят. Изключение прави кратък неделен койноникон, поради това, че са твърде дълги.

В наследство и памет на Кукузел

Кукузел от своя период се приема за най-влиятелната фигура в музиката. По-късно от Източноправославната църква е признат за светец. Празникът му се отбелязва на 1 октомври.

Музикално училище в родния му град Дуръс носи името му – „Shkolla Jon Kukuzeli“. Известен и използвайки славянската форма на името му, на него е кръстен още заливът Кукузел, намиращ се на остров Ливингстън в Южните Шетландски острови на Антарктика.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ