HomeИнтересноБългарияГерой на Народна Република България - кой е носител най-много пъти

Герой на Народна Република България – кой е носител най-много пъти

Герой на Народна Република България (НРБ) е най-високото почетно звание присъждано в рамките на държавата между 1948 и 1991 година. Удостоени са 58 души, но знаете ли кой е получавал това ценно звание най-много пъти. Днес ще ви разкажем повече по темата.

Какво представлява Орденът Герой на НРБ

Това звание се присъжда от Държавния съвет на НРБ на български и чуждестранни граждани за проявени особени заслуги в защита на интересите на страната и нейните съюзници. На заслужилите лица се връчва званието “Златна звезда”, орденът на името на Георги Димитров, грамота от Държавния Съвет и единична сума в размер на 1500 лв. На тези, които го получават повече от веднъж не се присъщат парични възнаграждения. Освен това, ако сте го получили повече от веднъж ви се издига бронзов бюст в родното ви място, а на лицата , които не са български граждани се определя място от Държавния Съвет.

Кои са удостоените лица с този орден

Честта да получат този орден имат само 58 души. Няма да разглеждаме всички от тях, само ще се спрем върху тези, които са го получавали повече от веднъж. Най-много пъти го получава Леонид Брежнев – цели 3 пъти. Ще разгледаме лицата, които го имат във витрината си повече от веднъж. Това са:

  • Леонид Брежнев – 1973, 1976, 1981

Повечето от нас са запознати, че Леонид Брежнев заема първото място. Удостоявайки го с тази чест, Тодор Живков успява подобри значително доставките от СССР на важните суровини за българската индустрия и получава преференциални условия, които другите страни от СИВ нямат.

  • Генерал Владимир Стойчев – 1978, 1982

Командир на Първа Българска Армия по време на Втората Световна Война след събитията от 9.09.1944 година. Част от българската делегация на парада на победата на СССР над Третият райх. Единственият българин участник в него като марширува редом до генерал Толбухин заради това , че се е сражавал редом до Трети Украински фронт част от СССР. Дългогодишен председател на БОК и член на МОК.

  • Тодор Живков – 1971, 1981

Наградата му бива присъдена по случай на неговата 60 и 70-годишнина.

  • Фьодор Толбухин – 1979, 1981 посмъртно

Присъдени са посмъртно на Фьодор Толбухин.Той е главнокомандващият на Трети Укрански фронт, който навлиза в България в началото на септември 1944 година. По-късно Първа Българска армия се сражава под неговото командване. Присъдени са му през 1979 по случай 25 години от събитията на 9.09.1944, а през 1981 по случай 1300 години България и дружбата между братските български и руски народи.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ