HomeИнтересноБългарияГрадове/Села с имена на владетели - в коя област са най-много?

Градове/Села с имена на владетели – в коя област са най-много?

Към днешна дата в България има 28 области. Знаете ли в коя от тях има най-много населени места, които са кръстени с имена на български владетели. Днес ще отговорим на този въпрос.

Разградска област – лидер по имена на владетели

На първо място е Разградска област. Тя се състои от 7 общини и в почти всяка една от тях има населено място носещо името на български владетел. Днес ще си разгледаме по ред.

  1. Град Кубрат – най-големият град в община Кубрат.Кръстен на създателя на Стара Велика България хан Кубрат.
  2. Град Исперих – най-големият град в община Исперих. Разбира се е кръстен на първия български владетел на Дунавска България – хан Аспарух
  3. Село Севар – кръстено е на последния хан от рода Дуло в Дунавска България. Няма много информация за неговото управление. Единственият източник е Именника на Български ханове. Смята се , че неговото управление е продължило около 15 години, като не се споменава за някакви големи сражения между българите и Византия. Приема се , че не е оставил наследник на трона и се е стигнало до династичен преврат, който сменя управляващата династия.
  4. Село Савин – кръстено е на хан от рода Вокил. Управлявал между 764-766 година, той се опитва да сключи мирен договор с Византия. На свикания народен съвет, бива обвинен, че по този начин ще предаде България в ръцете на византийците. Бива извършен преврат и той бяга във Византия. Интересното е , че някои историци защитават тезата, че името е от славянски произход, въпреки , че се предполага, че владетелят е част от прабългарския род Вокил. За съжаление информацията за него е много оскъдна – знае се, че става византийски благородник и дори участва в бъдещите преговори за мир между двете страни.
  5. Село Самуил – част от община Самуил, то е кръстено на българския владетел цар Самуил.
  6. Град Цар Калоян – кръстено на цар Калоян.
  7. Село Тертер – намиращо се в община Завет, селото е кръстено на известната царска фамилия на Тертеровци, най-известният владетел от които е Георги Тертер.
  8. Село Иван Шишманово – кръстено е на последния български владетел – цар Иван Шишман.

В класацията не включваме и други имена на селища в областта, които се свързват с българската история. Има село наречено Бърдоква(Зеле), което е и прякора на българския цар Ивайло. Друго село е кръстено на българския болярин Драгомъж – управител на Струмица през 11 век. Третото наименование, което можем да свържем с историята , само че на Волжка България е село Китанчево. Има хипотеза при която се смята, че името идва от царското име Котис/Котуз, което е свързано с тази българска държава. За съжаление не можем да потвърдим този вариант, така че сме го оставили извън класацията.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ