HomeИнтересноБългарияРомеоубиец - кой български цар носи това прозвище

Ромеоубиец – кой български цар носи това прозвище

Един от най-известните български владетели се гордее с този си прякор. Днес ще Ви представим каква е причината за това и защо той го приема толкова присърце. Защо той се опитва да отмъсти за делата на Византия от преди повече от 2 века.

Кой български цар се гордее, че е Ромеоубиец

Отговорът на този въпрос е цар Калоян. Причината да си служи с този прякор е заровена надълбоко в историята на отношенията между България и Византия. От историята знаем, че византийския император, който успява да подчини Първата Българска държава е Василий II. Той е един от най-успешните владетели в историята на Източната Римска империя и въпреки многобройните си постижения се гордее най-много с това, че успява да се справи с непокорните българи, които тормозят империята от няколко века. Затова той сам си избира този прякор и го слага като титла, с която се тачи. Разбира се, действията не остават на заден план, за да я заслужи. Ослепяването на пленените български войници след битката при село Ключ служат като символ, че Василий II  е взел задачата си присърце. По този начин България губи своята държавност за почти 2 века.

Кога България е била с най-голяма територия?

Откъде идва омразата на Калоян към ромеите

Калоян е най-малкият от братята Асеневци. Той показва, че е доста добре запознат с българската история, след като си служи с нея в писмата си с папа Инокентий III. Това подсказава зародишът и. От друга страна, Калоян е активен участник в борбата на българите за независимост от Византия. Заедно с по-големите си братя Асен и Тодор успява да постава отново България на картата на Европа. Малко известен факт за него е, че бива разменен за жената на цар Асен и бива пленник в Константинопол. Негово прекарване там служи по-скоро като застраховка за действията на неговите братя срещу Византия, но очевидно досегът му с ромейската цивилизация не се отразява на неговото родолюбие. Със сигурност по време на престоя си, той се запознава доста добре с маниерите и начините за контрол и манипулация познати на ромеите от векове.

Българските владетели и Ватикана – кой кого надхитря

Ромеите предават Калоян – той им отмъщава

Последното събитие, което се оказва ключово в отношенията между ромеите и Калоян е тяхното предателство спрямо него. През 1204 година, Цариград бива превзет от латинците и по този начин ромеите губят столицата си за първи път в своята история. Византия вече не съществува на картата , а само отделни владетели като тези в Епир и Никея претендират да върнат съществуването на Византия. Изплашено от латинската заплаха, ромеите в днешна Тракия молят Калоян за помощ и той решава да действа съвместно с тях спрямо нашествениците. Така се стига до битката при Одрин в 1205 година, която отеква дълго през вековете и превръща България в доминант на Балканите. Последвалото териториално разширение на България се превръща в сериозна заплаха за ромеите, които виждат в него основен претендент за трона в Константинопол. Така се стига и до 1206 година, в която ромейските градове в Тракия влизат в съюз с латинците срещу Калоян. Това е считано от българския владетел за предателство и той подлага на нечувани жестокости гръцкото население в тези градове. Пловдив, Димотика, Сяр и Одрин са превзети и разрушени. 2 пъти бива обсаждан Солун, но за съжаление при третата обсада през 1207 година, Калоян умира. В последните години от своя живот, той приема прозвището Ромеоубиец, като заявява , че отмъщава за действията на Василий II Българоубиец.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ