HomeИнтересноБългарияИма ли връзка между хан Крум и Куберовия клон на рода Дуло

Има ли връзка между хан Крум и Куберовия клон на рода Дуло

Историята ни разкрива стотици факти за управлението на владетели в минало, водените битки и завоевания. И все пак много неща остават забулени някъде там. Днес ще потърсим отговора на въпроса:

Има ли връзка между хан Крум и Куберовия клон на рода Дуло

Хан Крум, вероятно от династията на хан Кубер, става водач на Огус Кутригури (на панонските българи). Ако е бил от Династията на Хан Кубер, тогава той щял да е от рода Дуло и следователно от рода на Атила (за разлика от рода на Дуло, който бил заличен от Династията на Аспарухите).

Кой е хан Крум

То е бил енергичен, смел и твърд владетел, безмилостен, когато е необходимо, усърдно преследващ разширяването на държавата си. Първо нанася съкрушителен удар на Аварския таганат, граничещ на север с България. Така територията на България се разширява и обхваща земите между Дунав и Карпатите.

Византийските хронисти я наричат ​​„Отвъддунавска България“. В държавата са включени нови славянски племена. Установени се обща граница с империята на Карл Велики и България се превръща в изключителна сила не само на Балканите, но и в цяла Източна и Централна Европа.

Изправени пред целта на хан Крум да включи в държавата си всички земи, населени със славяни и българи, франките и византийците са принудени да се съобразяват с България. Разбираемо била и тревогата и на византийския император. Първият поход на Никифор I Геник, срещу България е предотвратен от вътрешен заговор. Тогава идва ред на Крум да докаже, че нападението е най-доброто средство за отбрана. През 808-809 г. ханските войници разбиват византийската армия в долината на Струма, заграбвайки огромна плячка и много злато. Защитниците на Средец (Сердика) слагат оръжие и предават града, който по-късно става столица на България. Крум бил готов за поход към Македония. Никифор I предприел ответен ход, когато през 811 г. византийската армия пресича Стара планина, през неохраняеми странични проходи и се насочва към столицата Плиска. В този момент ханът не е в Плиска и след ожесточена битка българите са принудени да отстъпят. Византийците избиват жени, деца и старци, опожарил столицата и разрушил ханския дворец.

Крум изпратил съобщение до василевса

В него се казвало така „Добре, ти спечели. Вземи каквото искаш и си върви с мир“. Но Никифор отхвърли предложението. Време било българите да си отмъстят.

През нощта на 25 юли те обсаждат византийската армия в прохода Върбица. Византийците били смазани, както никога досега. Императорът и повечето от неговите командири са убити. За да отпразнува победата си, ханът накарал черепа на императора да бъде облицован със сребро и да пие от него. След като си отмъстил, Крум предложи мир. Когато получи отказ, той повел армията си на юг към областта между Струма и Марица, превземайки византийски градове и крепости.

Населението било изпратено в отвъддунавски територии, за да се присъединят по-лесно новите земи към българската държава.

Крум с прозвището Страшни

Хан Крум е наричан суров владетел, безпощаден към враговете си. Нападението срещу Константинопол обаче изисквало огромни сили. Трескавите приготовления продължили близо година. Само транспортирането на тараните изисквало изграждането на 5000 железни каруци и 10 000 вола. Внезапната смърт на хана на 13 април 814 г. слага край на мечтата му да влезе в императорския дворец като победител.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ