HomeИнтересноБългарияКакво не знаем за смъртта на хан Крум

Какво не знаем за смъртта на хан Крум

Знаете ли, че на 17.04.2023 г се навършват 1209 години от смъртта /13 април 814 г./ на хан Крум. Той бил велик български владетел с изключителни заслуги за развитието на българската държава и нейното международно утвърждаване.

Хан Крум – победоносен владетел и законодател

Точните дати на раждането и възкачването му на трона не са известни. Царуването му започнало, през 802 или 803 г. Според някои сведения родът му е потомък на българи, заселили се първоначално в Панония. Крум поставил началото на нова царска династия, към която принадлежат и други велики български владетели като Борис I и Симеон.

Какво не знаем за управлението на хан Крум

В началото на царуването му армията на Крум воювала срещу аварите, които са отслабени във войните си срещу империята на франките. Крум завладял Трансилвания и земите на днешна Унгария, а някои от аварските водачи станали негови съюзници. През 807 г. византийският император Никифор I Геник потеглил на север срещу България. Неговата армия не достигнала далеч, тъй като бил притеснен от новините за планиран преврат в Константинопол. Неговото напредване дало основание на Крум да започне война с Византия, за да завладее днешните югозападни области на България. През 809 г. Крум превзема Сердика – днешна София. Две години по-късно обаче Никифор I Геник предприема решителна контраатака и с огромна армия успява да премине Стара планина. Крум бил принуден да отстъпи столицата Плиска на византийците.

Междувременно Крум въоръжава българския народ, своите аварски съюзници и дори жени. Никифор не знаел как да продължи и дори къде са противниците му, затова решил да изтегли деморализираната си армия през Върбишкия планински проход на юг. В прохода византийската армия попада в засада и е унищожена. Тогава Никифор бил убит и Крум заповядал да превърнат черепа му в чаша за пиене на вино.

Войната продължила през 812-813 г.

Крум спечели нови победи срещу новия император Михаил Рангав и неговия наследник Лъв V. Лъв V. Тогава решил да започне преговори с Крум край стените на Константинопол, но се изкушил да организира опит за убийство над противника си. Стрелците ги чакали в засада, но Крум усетил опасност и веднага скочил на коня си. След като спасил живота му, войната продължила с нова сила. През пролетта на 814 г. е планиран решителен български поход срещу византийската столица, включвал голям брой обсадни машини.

Какво не знаем за  смъртта на хан Крум

В разгара на приготовленията около пролетта на 814 г., когато бил планиран решителния български поход срещу византийската столица, Крум умира. Дата била13 април. Византийските хронисти разпространяват различни версии за смъртта му, включително, че е бил наказан от Бог или че е станал жертва на ритуално цареубийство, за да премине властта му към наследника му.

За краткото си управление Крум прави много за България

Той завладява земите на юг от Стара планина, но най-важното е, че извършва значителни реформи в държавата. Той премахнал племенната структура и започнал да назначава управители на различни региони. Братът на Крум става управител на южните земи, а не водач на местното славянско племе. В същото време владетелят прави много за интеграцията на славянските племена в новата българска държава. Той въвежда и първите писани закони в България.

Според популярна легенда всичко започнало, след победата над аварите

Ханът пленил аварските водачи и не пропуснал възможността да ги попита как така могъщите авари рухнали под ударите на франки и българи. Говорили му за корупция, кражби.

В заключение:

Със своите закони Крум въвежда строги мерки срещу кражбите, клеветите и пиянството. Неговите закони защитават частната собственост, но също така предвиждат държавна подкрепа за бедните. Тези реформи обаче имали по-дълбок смисъл. Ханът напълно изравнява правата на българи и славяни и създава централизирана държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ