HomeИнтересноБългарияИмето на кой град идва от религиозна секта?

Името на кой град идва от религиозна секта?

Днес ще ви представим историята на един специален български град. Неговото име идав от едно религиозно движение и неговите последователи, които се заселват по тези земи. Научете повече за историята на град Павликени.

Откъде идва името на град Павликени

Самата местност е населена от много векове. Първите запазени податки са, че е имало римски крепости (по-късно стават византийски), които е трябвало да пазят търговските пътища. Предполага се, че те запазили своята роля и по времето на Първата и Втората ни държава. Но самото населено място Павликени е създадено доста по-късно.

Създаването на Павликени

Смята се, че е създадено от заселници-павликяни, които идват по тези земи в средата на XIV век. Те са били подложени на гонениния и репресии от страна на селджукските турци и на официалната православна църква. За павликянството знаем, че това е религиозна доктрина, която се различава от официалното християнство. Няма много запазена информация за него, но се предполага, че смятат материалния свят за създаден от Сатаната. Против са почитането на икони и определят Христос за словото на Бог Отец, а не за негов син. Подобен тип разбирания със сигурност не са добре приети в християнската религия и това обяснява защо дълго години павликяните са били подложени на гонения от страна на ромеите. Малко известен факт за Павликени е, че това име е дадено от местните жители и от османсктите власти на селището. Тъй като самите заселници го наричали дълго години Маринополци. Така в рамките на няколко века, селището носело тези 2 имена.

Ролята на Павликени за българското Възраждане

Въпреки формално другото разбиране на християнството, Павликени играе значима роля в запазването на българския дух. Тук са проведени сражения от четите на Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа – съответно през 1867 и 1868. Силното желание за освобождение се отразява и в създаването на революционни комитети в региона. Те се правят от Ангел Кънчев и Матей Преображенски(Миткалото). Те успяват да генерират повече от 200 въстаници за големите ни революционни борби.

Освобождаване на Павликени

Градът е освободен от генерал Гурко на 6 срещу 7 юли 1877 година. Това се случва, когато те бързат до освободят и старата ни столица Търново. Това води след себе си до сериозно развитие на селището. Много българи слизат от по-високите селища на Балкана и се заселват там. Истински тласък в развитието на Павликени и построяването на жп транспорта между София и Варна. Тъй като Павликени се пада една от спирките по този главен път, това води до сериозно развитие на зърнопроизводство, лозарство, животновъдство и други. Това води и до организирането на голям седмичен пазар за животни, който допълнително привлича представители на тези отрасли. Така Павликени започва да се откроява спрямо останалите населени места в областта и през 1894 година се превръща в околийски център. А през 1943 година, Павликени получава статута на град, а Павликенската селска община се превръща в градска.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ