HomeИнтересноОт герой на френската нация - до символ на предателството

От герой на френската нация – до символ на предателството

Днес ще ви разкажем история, която не е свързана с историята на нашата страна. Но тя е толкова емблематична, че е трудно да бъде възприета. Става въпрос за Филип Петен(по-известен като Маршал Петен). Той е един от героите на Франция и символите на тази страна, но в последните години на своя живот се превръща в символ на предателство. Научете как от национален герой можете да станете най-мразеният човек във Франция само за броени години.

Кой е маршал Петен

Филип Петен е роден през 1856 година в бедно земеделско семейство в най-северната част на Франция.Завършва Военното училище в Сен Сир и започва да служи във френската армия като лейтенант. Там той се сбълсква със ситуацията на обикновените и редови френски войници и разбира какви са техните проблеми. До Първата Световна война(ПСВ), неговата кариера е по-скоро в научната сфера. Той е преподавател във Военния колеж. Там той остро критикува остарялата тактика, която използват френските войски. Тези негови критики щели да си останат просто такива, ако не се стига до Голямата война. При започването на войната през 1914, той е повишен в чин генерал и се заема с активни действия. Той е привърженик на тезата за добре организираната защита, а е остро срещу резките офанзивни маневри без достатъчно войски на останалите френски главнокомандващи.

Как Петен става “герой на Франция”

Резултатите са на негова страна след като през 1916 година, той успява да отблъсне голяма немска атака срещу крепостта Вердюн. Ситуацията на френските войски е безнадеждна, но Петен успява да използва артилерията и да създаде логистични линии, така че да не допусне пълно обкръжаване на крепостта от немците. Това е една от най-големите и ключови победи на Франция срещу Германия по време на войната. Тя доказва истиността на неговите тези и се превръща в герой на Франция. След неуспешните офанзиви на други генерали, Петен е назначен на началник щаб на френската армия.

Той успява да се възползва от това и се заема успешно с новите си задачи. Подобрява условията на войниците, подобрява дисциплината и участва в победоносната офанзива на маршал Фердинанд Фош през 1918 година. Заради това е повишен в края на годината и получава титлата маршал на Франция.

Петен между двете световни войни

Проблемът на Петен е, че той остава с разбиранията си от Първата Световна война. Между двете световни войни е сериозно критикуван от някои от по-младите си колеги, като например Шарл дьо Гол. Една от основните причини е, че не смята танковете за основната бойна единица в бъдещата война. Поради тази причина, Франция остава с плановете и ръководствата от Първата Световна война. Това предопредял съдбата й през започналия нов световен конфликт.

Как Петен се превръща в най-мразеният човек във Франция

Това се случва заради неговите действия по време на Втората Световна война (ВСВ). Петен не успява да се справи със защитата на страната си и започва да си сътрудничи с немските ръководители. По това време , немската армия е завзела повече от 2/3 от Франция и Петен не смята, че може да обърне войната. Той се опитва да договори освобождаването на много френски военнопленници и се опитва да спре окупацията на цялата страна от страна на Третия Райх. Но това се случва на много висока цена. Създава се марионетна френска държава, която се ръководи точно от героя на Франция от Първата Световна война. Тя е известна под името Вишиска Франция или Режимът от Виши. Така в рамките на цялата ВСВ, героят на Франция се превръща във фигура, която е командвана от немската администрация. Петен се опитва доколкото може да запази интересите на Франция. В ситуацията, в която е попаднал, на практика това е почти невъзможно.

Какво се случва с Петен след края на войната

Август 1944 година е времето, когато Париж е освободен от съюзниците. Петен се опитва да изпрати пратеник до новото френско правителство на неговия бивш познат Шарл дьо Гол, но той дори не го приема. Петен бива евакуиран от Вишистка Франция в Германия.Там той вижда края на войната. Бива осъден на смърт през 1945 година заради действията си начело на Вишиска Франция. Заради напредналата му възраст, това наказание бива заменено с доживотен затвор. Той изтърпява присъдата си атлантическия остров Ил д’Йо. Има много застъпвания от видни личности за неговото освобождаване, но никое френско правителство не иска да поеме това бреме, тъй като името на Петен се е превърнало в символ на националното предателство по това време във Франция. Умира през 1951 година – на цели 95 години.

Случаят с маршал Петен е показателен как от национален герой можеш да се превърнеш в символ на предателството. Така че е полезно да бъде познат на всички.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ