HomeИнтересноБългарияИмето на коя държава идва от названието на български племена

Името на коя държава идва от названието на български племена

Днес ще ви представим историята за произхода на името на една близка до нас европейска държава. Нейното име се свързва с названието на част от българските имена, които са населявали тези земи. Ето за коя държава става въпрос и кои са тези български племена.

Откъде идва името Унгария

Става въпрос за днешната държава Унгария. Приема се, че нейното име идва от думата Оногури, които са едно от прабългарските племена. Разбира се, трябва да уточним, че названието Унгария се ползва по целия свят за тази страна, но не така я наричат самите унгарци. Те я наричат Magyarország, което в буквален превод означава страната на маджарите. За да разберем откъде идва това разминаване, трябва да погледнем отношенията между българи, маджари и ромеи.

Историята на българите и маджарите

Познатата днешна територия на Унгария е била дълго време част от Аварския хаганат. Знаем, че там се заселва един от синовете на Кубрат – хан Кубер, който се подчинява на властта на аварите. По-късно, той бяга към днешна Македония и се опитва да създаде собствена държава там. Въпреки това, още от предишните векове и преселенията има много български племена, които са част от този хаганат и живеят на територията на днешна Унгария.

Произходът на хан Крум

Смята се, че точно хан Крум идва от тези панонски българи. Вече като владетел на Дунавска България, той се възползва от проблемите на Аварския хаганат и заедно с франките успява да унищожи това обединение на племената. Тогава територията на днешна Унгария става част от нашата държава и това се запазва повече от 100 години.

Кога се появяват маджарите в Унгария

Това се случва чак в края на IX и началото на X век. Тогава маджарите населяват земите на днешна Югозападна Украйна. Те са използвани от Византия, за да нападнат в гръб цар Симеон(княз по това време) в началото на неговото управление. Само че, Симеон не остава нещата така, ами използва съседното племе на печенегите и заедно с тях в края на IX век нанася толкова тежко поражение на маджарите, че на тях им се налага да избягат от родната си земя. Те се заселват в земите близки до днешната Унгария, като унищожавата държавата Великоморавия. Постепенно в началото на X век, те успяват да откъснат и днешната Унгария от ръцете на българите и да я добавят към собствената си държава. Така обединената държава на маджарите получава и съответното име на унгарски – “държавата на маджарите”.От друга страна, тази област(Панония) се е наричала от българи и ромеи Оногурия или Унгария. Това е и причината тя да бъде позната по този начин и до днес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ