HomeИнтересноБългарияЛъжеивайловците - защо всички копират цар Ивайло

Лъжеивайловците – защо всички копират цар Ивайло

Всички ние познаваме историята на цар Ивайло. Как той успява да обедини голяма част от народа около себе си и да стане цар на България. Ивайло е безспорно не само харизматичен, но и много способен владетел, който не допуска поражение в кампаниите. Той наподобява на картагенския пълководец Ханибал, който печели победа след победа, но накрая губи войните с римляните. Разликата при Ивайло е, че той воюва на цели 3 фронта – срещу ромеи, срещу българската аристокрация и срещу татарите. Дори и след неговата смърт(предполага се, че е през 1281 година), много се опитват да се представят за него или да копират неговите успехи. Ето кои са най-известните Лъжеивайловци и защо те са толкова опасни за властта

Лъжеивайло номер 1 – 1294 година

Първият Лъжеивайло се появява малко повече от 10 години след предполагаемата смърт на истинския цар Ивайло. Интересното е, че той се появява в Цариград. По това време, императорът на Византия е зает в Мала Азия с военни действия срещу набиращия сила Османски бейлик. Смята се, че този Лъжевивайло е пристигнал в Цариград с отряд българи. Той искал разрешение от императора да тръгне срещу неговите врагове. Според ромейски патриарх около него се стичала огромна тълпа, която се превръщала в опасност за властта на императора. Поради тази причина, този Лъжеивайло бил хвърлен в тъмницата с цел да се успокои обстановката. Това не само не се случило, но дори неговите последователи започнали за недоволстват и се стигало до сериозни размирици в града. Това принудило властта да освободи този Лъжеивайло.

Императорът решил с 1 камък да уцели 2 заека. Изпратил Лъжеивайло срещу Османския бейлик – тоест изпълнил неговото желание и по този начин премахнал от Цариград опасен претендент за престола. С него тръгнала и огромна тълпа негови последователи. Когато този Лъжеивайло поискал от императора да въоръжи цялата тази тълпа, ромеецът преценил, че това действия вече е прекалено опасно. Тъй като не се знаело дали ще продължи към Мала Азия или ще се обърне срещу него. Тогава Лъжеивайло бил задържан отново от ромейските власт и неговата съдба приключила до тук.

Лъжеивайло номер 2 – Иван 1304-1305

Вторият Лъжеивайло се представя със собственото си име Иван. За него се знае, че е от български произход и имал дружина от около 300 души. Той предложил помощта си на ромейския император срещу надигащата се османска опасност. Ромеите се опитали да го пленят, но той намира убещиже в една константинополска църква и се позовава на правото си на убежище.

След като се измъква от ромеите, той със своите хора се отправя сам срещу османците и успява да разбие османската обсада на крепостта Кенхрей (Югозападна Мала Азия). Но радостта му е краткотрайна, тъй като османците получават подкрепления и успяват да го пленят. Те искат откуп за него от ромеите, но те отказват да платят исканата сума и така и Иван бива екзекутиран.

Има още няколко случаи на появата на Лъжеивайловци навсякъде на Балканите – от Албания, България до Византия. Това е доказателство за огромната роля, коята тази фигура е играла в края на XIII и XIV век в съзнанието на населението. За съжаление неговото име не се споменава толкова често, а той е един от символите на България , с който можем да се гордеем.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ