HomeИнтересноБългарияИсторията на ракията - научете повече за българската напитка

Историята на ракията – научете повече за българската напитка

Ракията е напитка с дълбока история по нашите земи. Днес ще се опитаме да ви представим откъде се появява тя и как се получава, че тя играе толкова голяма роля не само в България , но и на Балканите. Научете повече за историята на ракията.

Откъде се появява ракията по нашите земи

Има няколко основни теории за произхода на напитката по нашите земи:

  1. Някои историци твърдят, че тя е била донесена по нашите земи още от прабългарите по времето на хан Аспарух.
  2. Край Ивайловград, в крепостта Лютица е намерен древен съд за варене на ракия датиран от XI век. Това дава основание на някои историци да твърдят, че от този период е позната напитката по нашите земи.
  3. Най-популярната теория за произхода на ракията е свързана с XIV-XV век, когато се смята , че започва масовото разпространение на напитката по нашите земи. Причината е свързана с етимологията на думата ракия. Смята се , че думата идва от турската дума raki, а тя идва от арабската arak означаваща пот. Арабите са смятали, че денят се къпе в пот докато се раждат плодовете от които се прави напитката. Въпреки че за мюсюлманите алкохолът е забранен, се смята , че е пренесена по нашите земи от османците.
  4. Друга теория разказва за френския дестилатор Арно дьо Вилньов, който през XIV век дестилира вино и получава като продукт гроздова ракия. Смята се , че по-късно това е било пренесено и на Балканите, но това е малко вероятна хипотеза.

Колко различни видове ракия познавате

Така или иначе, напитката е позната по нашите земи от много години. Това води със себе си до много различни варианти, в които може да се приготвя. Сега ще ви представим различните видове ракия спрямо плодовете от които се приготвя:

  • грозде, сливи, кайсии, круши,ябълки,дюли,смокини, череши, вишни, праскови, маслодайна роза
  • с билки, с анасон, с орехи, с мед , с лимон

В зависимост от нейното варене се срещат 3 основни разновидности:

  1. Първак – първата ракия при дестилирането
  2. Цуйка – това е двойно препечената ракия
  3. Пърцуца/Шльокавица – това е последната слаба ракия излизаща от казана. Някой хора я пият, други я изплозват при следващо преваряване.

Защо ракията се смята, че трябва да е 40 градуса

Всички знаем, че ракията се смята, че е качествена, ако е поне градуса. Знаете ли каква е причината за това. Отговорът е свързан с факта, че първо по този начин се запазват най-добре ароматите от плодовете или билките, които използвате. На второ място, ако градусите са под 40, има по-голяма вероятност в нея да се съдържат отровни органични съединения, които представляват сериозен риск. Високият алкохолен градус спомага за тяхното пречистване. Освен това, ракията винаги се е смятала за една от най-силните алкохолни напитки. Това е причината и да я наричат с имената пукница и скоросмъртница, които в най-пълна степен показват въздействието и върху организма на човек. Така се е запазила нейната сила за българите и като лекарство, и като средство психическа отмора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ