HomeИнтересноБългарияКъде е роден капитан Петко войвода - забравеният герой

Къде е роден капитан Петко войвода – забравеният герой

Днес ще Ви представим историята на капитан Петко войвода. Един от легендарните български възрожденци, оставил със златни букви името си в нашата история. Ако искате да научите повече за този български герой, прочетете следващите редове.

Къде е роден капитан Петков войвода

Истинското му име е Петко Киряков. Роден е през 1844 година в село Доганхисар, на около 25 км от Дедеагач. Има цели 8 братя и сестри. През 1861 година се случва събитието, което преобръща неговия живот. Тогава пред очите, турци убиват един от братята му и неговия братовчед. Това води със себе си до решението да не остави нещата така. Излиза с още няколко храбри момчета в околията и успява да отмъсти на убийците на брат си. След това хайдушката му дейност се развива, като се опитва да се справи с всички османци подтисници над местното българско, гръцко и турско население. През 1863 година е пратена огромна потерия срещу дружината. Тя(потерята) се състои от повече от 130 заптиета. Те залавят младите хайдути и ги подлагат на сериозни мъчения, за да си признаят деянията. При прехвърлянето между затворите, четниците успяват да избягат.

Как капитан Петко става капитан

Дейността на капитан Петко придобива сериозна популярност в Османската империя. Причината е , че той защитава местното население без да го дели по произход. Втората основна причина е, че той винаги се изправя срещу превъзхождащ го противник и успява да надделее без големи загуби от негова страна. Това показва природният му талант като пълководец. Това е и причината да бъде привлечен през 1864 към гръцкото освободително движение на остров Крит. Посещава лекции във Военната академия в Атина, установява контакт с Джузепе Гарибалди като го посещава в Италия. Заедно с известния италиански революционер организират гарибалдийска дружина, която се включва в освобождаването на остров Крит. Там капитан Петко получава прозвището си капитан заради смелостта и находчивостта си като военен ръководител на малка дружина.

Как капитан Петко войвода става защитник на българите

След помощта, която оказва на гърците, капитан Петко се завръща в родната си Тракия. Там продължава своята дейност по защита на местното население. Това предизвиква гнева на османските власти и те започват все по-големи изстъпления върху местното население. Това води до легендарните операции на българския войвода, който първо успява сам да се промъкне при местния бей Тахир и да го вразуми да спре репресиите. След това срещу българина е изпратена четата на Арап Хасан, който да се справи веднъж завинаги с него. Капитан Петко успява да плена Арап Хасан и да го накара да освободи всички пленени четници, които са по турски зандани. Това води със себе до признание като самстоятелен управител в рамките на Одринската валия. Плаща му се налог от 6000 златни лири. В следващите години българинът продължава своите действия по защита на местното население от репресии.

Капитан Петко и Освободителната война

Войводата е запознат с действията по Априлското въстание ,но не се влючва  в него. Неговото мнение е , че това ще предизвика големи репресии върху българите и затова се опитва да ги предпази от неразумни действия. По време на Освободителната война 1877-1878 се включва с повече от 300 души в самостоятелната си чета. Действа в тила на врага, пази местното население и пречи на продоволствието му. Неговата най-активна дейност започва след сключването на Санстефанския договор. Тогава Станислас Сенклер започва да издевателства над населението в Родопите и Беломорието с цел да покаже пред Великите Сили, че то е несъгласно с този мирен договор. Повече по темата тук – Кой е Станислас Сенклер – черно име в нашата история?

Капитан Петко войвода е човекът, който успява да се справи с тази заплаха. Разбива мераците на Сенклер и защитава българската идентичност в региона. Поради тази причина е награден с Георгиевски кръст лично от император Александър II  и е произведен в чин капитан.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ