HomeИнтересноБългарияСтанислас Сенклер - черно име за българската история

Станислас Сенклер – черно име за българската история

Станислас Сенклер е име , което не е познато на широката публика.Той е британски поданик от полски произход, който се включва като доброволец в Освободителната война през 1877-1878, след края й е организатор на Родопския метеж. В тази статия ще разгледаме кой е бил Станислас Сенклер и какво е правил в опит да унищожи новоосвободената българска държава.

Кой е Станислас Сенклер

Станислас Сенклер е роден през 1835 г. Баща му е британски офицер , а майка му е полякиня.Постъпва на военна служба във Великобритания, през 1862 започва работа в британската консулска служба във Варна. След приключване на дейността си се установява трайно на територията на България под името Хидает паша.

Ролята му в Освободителната война

По време на Руско-Турската Освободителна война постъпва като доброволец в османската армия, предполага се , че напуска британската си служба, и постъпва като османски офицер и подпомага дейността на Сюлейман паша. Взема активно участие в опитите за опожаряване на София в края на войната , осуетен от европейските дипломати.

Сенклеровият бунт

Остава най-вече в историята с ролята си в Родопския метеж през 1878.Някои историци приемат, че действа под давление на Великобритания – ролята му е да поведе населението на Западните Родопи на въоръжена съпротива срещу Временното Руско управление и на по-късен етап срещу Санстефанския мирен договор като по този начин , метежът се използва като повод от Великобритания и Османската империя за ревизия на договора.Станислас Синклер плаши местното население , че настъпва чуждо господство над тях, че българите ще си отмъстят за зверствата от Априлското въстание, опитва се да използва избягалото население от освободените земи, за да предизвика размирици.Заради тежката дипломатическа ситуация в края на войната, възможностите на руската армия да реагира на подобен тип подстрекателства са много ограничени, затова те се опитват да помогнат на българското опълчение. Опитът им бива успешен в лицето на капитан Петко Войвода, който успява да възпре опитите на Синклер и да запази местното население чрез помощта на легендарната си чета.

Станислас Сенклер е британски агент с дипломатическо прикритие, който активно действа срещу българските интереси.Оставя черна следа в българската история с дейността си по време на Руско-Турската Освободителна война и ключовата роля, която играе в Родопския метеж.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ