HomeИнтересноБългария"Иванку ли е убиецът на Асеня"?

“Иванку ли е убиецът на Асеня”?

В нашата история сме израснали с предствата, че Иванко е убиецът на цар Асен. Причината за това е, че се посочва в няколко ромейски източника, но винаги трябва да се има едно на ум за тях. Поради тази причина, днес ще ви представя една алтернативна версия на тези събития. Дали тя е вярна – не знам, но е добре да бъдат погледнати и от друг ъгъл тези събития.

Историята на Иванко

Иванко е братовчед на Асен и Петър и един от техните най-близки хора. След като, Петър дава короната на Асен, Иванко продължава да бъде между най-верните хора на новия цар. Така се стига до събитията от 1196 година, в които Никита Хониат ни описва опитите за преврат организирани от пленения севастократор Исак Комнин. Комнин е мъртъв по това време вече, но Никита Хониат ни обяснява, че той е в основата на преврата. Другата версия, която се представя е във връзка с любовна афера между Иванко и сестрата на царица Елена – съпругата на Асен. Но да разгледами как се развиват събитията между смъртта на Асен.

Иванко бяга от Търново

Това, което знаме със сигурност е, че по-големият брат Петър веднага взема разстоянието от Преслав(където е по това време) и Търново, за да може да си върне контрола върху столицата. Това, което не се знае е дали Петър е пленил Иванко или той успява да избяга. Ако е пленен е странно как е останал жив, ако е убил Асен, но е възможно и да е имал успешно бягство.

Версията на Константин Иречек

Той единствен представя една по-различна гледна точка. Смята че Иванко е успял да се справи с вътрешния бунт, организиран от ромеите и да задържи столицата. Приятелят на българите предполага, че Иванко се е договирил с Петър да изиграят византийците. Иванко отива при императора, като се представя за убиецът на Асен, за да получи своята награда, а тя е Пловдивска област. Доказателство в подкрепа на тази теза виждаме по време на управлението на цар Калоян. Знаем, че той е с много тежък характер – не случайно се е наричал Ромеоубиецът. Същият този Калоян успява да постигне договорка с Иванко, за да може неговите територии да послужат за разгръщане на нападението срещу Византия. Много е странно как Калоян успява да постигне договорка с Иванко, ако го счита за убиец на брат си. Единият вариант е, че е пренебрегнал тези си чувства в името на развитието на България, а другият вариант е по-близо до хипотезата на Константин Иречек. По това време вече Византийската империя е много разклатена и Калоян спокойно може да поиска този жест от страна на Византия. Не случайно Иванко завършва животът си като бива заловен с измама от ромеите и хвърлен в Цариградската тъмница.

Това, което е написано тук, разбира се, е просто хипотеза. Няма как да сме абсолютно сигурни какви са били точните събития. Но, интересното е, че описанията на убийството на Асен от ромейските хронисти много напомнят на тези на Калоян от Свети Димитър или Манастър. Това, което със сигурност знаем, че е имало опит за преврат на ромеите, който завършва с убийството на Асен, а по-късно и с това на Петър. Тоест, дали ролята на Иванко е в подкрепа или не, е много трудно да твърдим.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ