HomeИнтересноБългарияКак цар Калоян превзема крепостта Варна точно на Великден

Как цар Калоян превзема крепостта Варна точно на Великден

Паметникът на цар Калоян във Варна е една от градските забележителности на този черноморски курортен град. Паметникът се намира в центъра на Варна, недалеч от площад “Независимост”.

История на цар Калоян

Цар Калоян управлявал в периода между 1197 и 1207 г. Той е по-малкия брат на други двама царе на България – Иван Асен I и Теодор Петър.

Калоян Асен е един от най-значимите владетели на България от епохата на Второто българско царство. Той преобръща страната в самостоятелна държава и така я превръща в най-силната на Балканския полуостров.

Как цар Калоян превзема крепостта Варна точно на Великден

Една от заслугите на цар Калоян, особено почитана от жителите на Варна е войната с Византия, по време на която през 1201 г. Варна е превзета и присъединена към българското царство.

През 1204 г., папа Инокентий III признава Калоян Асен за цар, а Българската патриаршия получава независимост от Константинопол.

В памет на цар Калоян

Паметникът на цар Калоян представлява 8-метрова бронзова скулптура направена, върху висок гранитен постамент. Тя се намира в центъра на град Варна. Царят е изобразен на нея възседнал боен кон с високо вдигната дясна ръка и държащ меч.

Барелефите от другите три страни на постамента изобразяват подвизите на българския владетел.

Паметникът е издигнат в градската градина в центъра на Варна през 2007 г. Скулптурата е направена по повод 800 години от смъртта на цар Калоян в знак на признателност за приноса на владетеля за връщането на града към българската държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ