HomeИнтересноБългарияКак е малкото име на граф Игнатиев

Как е малкото име на граф Игнатиев

Граф Игнатиев е руски държавник и дипломат, станал най-известен с дейността си в подкрепа на българското освобождение.Известен още като Руският княз на българите , той е в основата на сключение в Сан Стефано мирен договор от 03.03.1878г.

Кой все пак е граф Игнатиев

Преди да отговорим на въпроса, как е малкото име на граф Игнатиев, нека разкажем малко за това, с което остава в историята.

Като руски посланик в Османската империя от 1864 до 1877 г. граф Игнатиев работи за подкрепа на българската кауза в рамките на чуждата държава.Участва в конструкцията на Санстефанския мирен договор като се опитва да защитава неговите цели и на предстоящия Берлински конгрес. Въпреки това ,Великобритания и Австрия се намесват и принуделно оттеглят договора. Като министър на вътрешните работи (на длъжност: 1881-1882), граф Игнатиев насърчил ултраконсервативната и славяно-националистическа политика.

Как е малкото име на граф Игнатиев

Николай Павлович е граф Игнатиев, също се изписва Игнатиев , (роден на 17 януари [29 януари по нов стил], 1832 г., Санкт Петербург, Русия. Той е починал на 20 юни [3 юли] 1908 г., имение Круподерници, Киевска губерния  панславистки дипломат и държавник, играел важна роля в управлението на външната политика на Русия в Азия при цар Александър II (управлявал 1855–81).

След като става офицер от руската гвардия на 17 години, Игнатиев започнал дипломатическата си кариера през 1856 г. на Парижкия конгрес, след Кримската война. През 1858 г. вече ръководи мисия в Централна Азия, където сключва договор за приятелство и търговия с хана на Бухара. На следващата година е изпратен в Пекин, за да сключи договор за определяне на източната руско-китайска граница. Първоначално преговорите му се оказали неуспешни, но, възползвайки се от англо-френската обсада на Пекин (1860 г.), той убедил китайците, че Русия е приятелска сила и успял да преговаря за Пекинският договор (1860 г.). В този договор Китай признава Русия за господар на всички земи на левия бряг на река Амур, както и на тези между река Усури и Тихия океан, като по този начин позволява на Русия да построи град Владивосток и да стане голяма сила в северен тихоокеански регион.

След завръщането си от Китай, Игнатиев станал ръководител на азиатския отдел на Министерството на външните работи, който имали юрисдикция върху отношенията на Русия с Османската империя, както и с Далечния изток. През 1864 г. е назначен за посланик в Константинопол.

Повлиян силно от панславизма и надявайки се да освободи християнските славяни в рамките на Османската империя от турското владичество, той насърчава дейността на християнските народи в рамките на империята и оказва ключова помощ на българите в борбата им за църковна независимост.

Игнатиев преговарял за Договорът от Сан Стефано, който дава на Сърбия пълна независимост от турците, създава държава България и като цяло е благоприятен както и за българите, така и за Руската империя. Но Великите сили възразили срещу това споразумение. Когато Игнатиев не успял да им попречи да го заменят с Берлинския договор (1878), който бил значително по-малко изгоден за Русия, той вече бил принуден да се пенсионира.

Какво постига граф Игнатиев след Освобождението на България

След възкачването на престола на Александър III (1881 г.) Игнатиев е назначен за министър на вътрешните работи. Въпреки че е консерватор, който предвиждал извънредни мерки за сигурност, които да влязат в сила в случай на революционни безредици, а също и краен националист, който позволява погромите срещу евреите да се провеждат без контрол (1881), Игнатиев също провежда либерални реформи, планирани от неговият предшественик, включително прилагането на акта, който освобождава крепостните селяни през 1861 г.

Той запазил своите славянофилски идеали и през 1882 г. предлага на царя да възстанови политическата институция от 17-ти век -земски събор („събрание на земята“). Александър, погрешно бил опасен, че Игнатиев предлага създаването на конституционна форма на управление и го уволнил (случило се в месец май 1882 г.). По-късно Игнатиев е председател на комитет, който разработва програма за реформи за правителството на централноазиатските територии на Русия (1884 г.), но никога повече не заема високо влиятелен пост.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ