HomeИнтересноБългарияКак хан Телериг научил всички византийски шпиони в България

Как хан Телериг научил всички византийски шпиони в България

Знаете ли кой е хан Телерѝг?

Той бил владетел на България и управлявал земите между 768 – 777 г.

Неговото властване съвпада с края на VIII век, когато е и кризата вътре в България. За пръв път името Телериг се посочва в изворите по повод похода на Константин V Копронѝм, византийския император, който през май 774 г, се изправя, срещу България.

В този поход краят е без съществено сражение. Приключва с мирен договор между страните. И така, още в края на тогавашната година Телериг праща армия от 12 хил. от войниците си в днешна, Северна Македония, местността Берзития, където византийският василевс е предупреден в Плиска, от своите агенти и събира много по-голяма и по-силна армия. Така успява да покруси българските части.

Ентусиазиран от успеха, който постига, императорът Константин V планира втора битка, срещу България. Този път северните ветрове работят срещу силите му и възпират византийския флот. Това се случва покрай местността Месемврия (днешния Несебър). Така набезите на византийците са осуетени.

Поради голямото присъствие на византийски агенти в столицата на България, всички планове на Хан Телериг бързо стават известни на императора на Византия.

Печатът на Телериг-Теофилакт, патриций

За да ограничи византийското влияние в столицата на страната ни, Телериг праща писмо до императора на Византия, в което пише, че планира да избяга до него, но желае гаранции за себе си. В писмото си той посочва, че желае информация и за имената на агентите на Византия, които ще му помогнат.

Константин V Копроним знае, каква е ситуацията в България към момента и смята, че Телериг е един от многото български владетел, принуден да напусне престола си. Тогава, той изпраща на имената на шпионите си до българския хан. Това му и трябва на хан Телериг. Започва се чистка на Плиска от предателите. Всички са изтребени до крак.

Последващи събития

В 777 г., след поредния преврат Телериг, е принуден да избяга в Константинопол. Тогавашният новият император на Византия Лъв IV Хазар, властвал в периода (775 – 780), на драг сърце приел Телериг. Бившият хан се покръстил с името Теофилакт, което било християнско. Тогава императорът е наречен патриций, това е висока почит на титлата.

До наше време е съхраняван печат на патрицията Теофилакт (Телериг). От едната му страна е било изписано на гръцки: „Богородице помагай на своя раб“, а на другата пишело „Телериг-Богохраним патриций“ и „Телериг-Теофилакт патриций“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ