HomeИнтересноБългарияКое е най-високото село в България

Кое е най-високото село в България

Знаете ли, как се казва българско село, което се разполага най-високата точка на страната ни?

Най-високото село се намира на Балканите?

То се казва село Манастир и е разположено в подножието на връх Преспа, който достига височина 2001 м. Селото е на 1460 м., като крайните махали в него се извисяват на надморска височина от повече от 1600 м. Това прави селото най-високата точка на целия Балкански полуостров.

Как се казва най-високото село в България

Селото е наречено Манастир. Името му произхожда от „Манастирище”, защото такава местност се намира точно под селото. На това място са открити стари зидове на сгради и се предполага, че на това място е имало някога манастир.

От 8 септември 1890 г., се започва новата история на района, когато група българи от с. Давидково, по решение на Берлинския конгрес останали, според пределите на Турция. Така преминават границата с българската държава спират в местността, където днес се намира параклис „Св. Неделя”.

Селото Манастир е разположено на 7 км от Хайдушки поляни, историческа местност позната от дълго време на местни и туристи. Селото е в близост с природен резерват и там изобилства от гори, защитени растения и диви животни. От това място тръгват редица маршрути из планината Родопите.

Легенди за най-високото село

Според легенда селото е разположено над останките на старо селище, до срутен манастир. Предполага се, че името му идва точно от там. Основателите на село Манастир са преселници от Давидково село. След Освобождението техните домове са останали в границите на Османската империя. В стремежа си да избягат от оковите на владичеството, Никола, Тодор и Вълчо Куртеви и сестра им Рада, заедно с тяхната майка Ружа преминават билото, което били и границата с Турция. Така попаднали на родна земя и създали това село.

Хора, които са посетили село Манастир, разказват за срещата им с бай Георги. Той бил най-старият жител там. Той им споделил как сънувал Господ, който слиза при него, за да го отведе в Рая. „Ама защо, Господи“, попитал бай Георг: „Та аз съм си в рая“. И действително. Ако стъпите един път на това място, сами ще се уверите, че село Манастир си е истински Рай!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ