HomeИнтересноИнтересни фактиКъм кои животни Никола Тесла е изпитвал любов

Към кои животни Никола Тесла е изпитвал любов

Никола Тесла беше един от най-мистериозните хора на планетата. Той е изобретател в областта на електротехниката и радиотехниката, инженер и физик. Биографите смятат Тесла за „човека, който е изобретил 20-ти век“ и „светеца-покровител“ на съвременното електричество.

Кои са любимите животни на Тесла

Наред с многото си странни навици, сред които Тесла вечерял точно в 20:10 или триел пръстите на краката си сто пъти, преди лягане, Тесла обичал и гълъбите.

Всеки ден ги хранеше в парка. Той носел също така ранени птици в дома си и ги лекувал. Веднъж похарчил, около 2000 долара, за да поправи счупено крило и крак на гълъб.

Всички приятели и познати на изобретателя знаеха за необичайната му любов към тези птици.

Странно нещо – Тесла, който се страхуваше да се ръкува с непознат или отново да отвори вратата от страх да не хване някаква инфекция, спокойно вдигал гълъби, хранел ги, галел го, лекувал, целувал и почиствал, след тях.

Когато живеел в хотели, на прозорците на стаята му винаги имало храна за птици и те влизали през отворения прозорец и летели свободно из стаята.

Откъде идва тази привързаност “гълъба”?

Най-вероятно в това имало някакво ехо от детството. Тесла пише, че обича всички домашни животни, които живеят във фермата им, и че обича да взема пилета и гълъби в ръцете си. И дори голямата гъска, която не харесвал заради палавия й характер. И тя, му харесвала. Когато семейството му се преместило на друго място, Тесла бил много притеснен:

„Промяната на местожителството беше истинско природно бедствие за мен“, казал веднъж той. „Сърцето ми се разби, че трябваше да се разделя с гълъби, кокошки и овце, а също и с нашето великолепно стадо гъски, които сутрин се издигаха под облаците и при залез-слънце се връщаха от пасищата в бойни редици, толкова съвършени, че биха поставили да засрами ескадрила от най-добрите пилоти на нашето време.”

За Tesla гълъбите означаваха не просто много, а едва ли не Всичко!

В заключение:

Изследователи на живота на Тесла и дори професионални психиатри и психоаналитици, които се опитват да разкрият причините за всички странности на учения, все още си блъскат мозъка над тази притчата за „белия гълъб“. Предлагат се различни версии: или образът на гълъба напомнял на Тесла за майка му, или той се е чувствал изоставен в детството и оттогава подсъзнателно се нуждаел от любов и защита, или гълъбите за него са символ на щастливо детство, или тази привързаност е проявата над сексуалните му отклонения. И все пак, няма ясен отговор и до днес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ