HomeИнтересноИнтересни фактиКой е родният град на Сталин

Кой е родният град на Сталин

На въпроса: Кой е родният град на Сталин, веднага ви отговаряме:

Родният град на Сталин е град Гори!

В града има къща, в която е роден и израснал Йосиф Висарионович, около и над къщата е направен павилион, така че сградата от 19 век да се запази по-дълго и да не се срути от валежите. Наблизо има музей.

Гори е един от най-старите в източна Грузия. Хората се заселват тук за първи път още през бронзовата епоха, а първото споменаване за него датира от седми век сл. Хр.

За Гори се знае, че това е родният град на Сталин, но ето какво още:

Въпреки че Гори все още е “родината” на литературната героиня принцеса Джавахи, описана в романите на Лидия Чарская, любим писател на много поколения момичета.

Гори (от грузински : გორი [ɡɔɾi] ) е град в източна Грузия, който служи като регионална столица на Шида Картли и се намира при сливането на две реки, Мтквари и Лиахви.

Гори е петият по население град в Грузия. Името му идва от грузинската дума гора (გორა), което означава „купчина“, „хълм“ или „планина“.

Селището, известно тук от елинистическия период , с крепостта Гори, построена най-малко през 7 век. Той получава статут на град през 12 век. Гори е бил важна военна крепост през Средновековието и поддържа стратегическо значение поради местоположението си на главната магистрала, свързваща източната и западната част на Грузия. В хода на своята история Гори е нахлувал няколко пъти от армиите на регионалните сили. Градът е окупиран от руски войски по време на Руско-грузинската война от 2008 г.

Гори е известен като родното място на съветския лидер и политик Йосиф Сталин, конструктора на балистични ракети Александър Надирадзе и философа Мераб Мамардашвили.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ