HomeИнтересноБългарияКак Иван Асен II печели битката при Клокотница?

Как Иван Асен II печели битката при Клокотница?

Битката при Клокотница се състои през 9 март 1230 година и противопоставя Иван Асен II и владетеля на Епир Теодор Комнин. Това е една от най-големите победи на България и превръща държавата ни в хегемон на Балканите и основен фактор в Европа. Научете повече как Иван Асен успява да победи в тази важна битка.

Предистория на битката при Клокотница

Теодор Комнин и Иван Асен II са били съюзници няколко години преди тази битка. Владетелят на Епир – Теодор Комнин се бори със другия претендент за византийски император  – Йоан Ватаци. Превземането на Солун – вторият по големина град на Балканите дава необходимото основание на Теодор Комнин да се обяви за император на Византия, въпреки че още от 1204 година Константинопол е във владение на латинците. За да блокира действията на противника си за император Ватаци, Теодор Комнин сключва договор за общи действия с Иван Асен II срещу латинците и никейците на Ватаци.Войските на епирския владетел се насочват постепенно срещу никейците на Ватаци, но в това време той се притеснява сериозно от дипломатическите действия на българския владетел. Иван Асен II успява да подобри отношенията си със Сърбия – по този начин си подсигурява тила , а от друга страна влиза в преговори  с латинците и е на път да се превърна в опекун на малолетния император Балдуин II, като му даде за съпруга дъщеря си Елена. Теодор Комнин разбира, че докато той и Ватаци се борят помежду си , българският владетел може да прибере императорската титла. Затова се стига и до скъсване на договора с България и нападението му срещу Иван Асен II.

Как Иван Асен II печели решаващата битка при Клокотница

Най-преки сведения за развоя на битката ни дава Георги Акрополит. Самият той обяснява за численото предимство, което има на своя страна Теодор Комнин. Увереността на епирския владетел е толкова голяма, че дори взема със себе си цялото си семейство. Трудно е да се предположи дали Иван Асен II е очаквал това нападение или не, но със сигурност успява много бързо да реагира като дори взема отряд кумански наемници, които са доста важен съюзник по времето на династията на Асеневци. Двете войски се срещата на около 10 км от днешния град Хасково, близо до река Клокотница. Смята се , че ключов елемент, който дава предимство на Иван Асен II е това, че забучва на копието си нарушения договор от страна на Теодор Комнин и по този начин показва на всички лицемерието на епирския владетел. Това със сигурност оказва сериозно влияние върху епирците, които виждат как техният владетел не изпълнява поетите ангажименти. От друга страна, чисто военните действия Иван Асен II използва много позната на българските владетели тактика за привидното бягство на войската му. По този начин успява да обгради навлезлият център на Теодор Комнин напред и успява да плени цялото му семейство.

Последици от битката при Клокотница

България се превръща във водещ фактор не само на Балканите, но и в Европа. Иван Асен II превзема почти цялата територия на Епирското деспотство на Теодор Комнин.Нещо почти нечувано в световната история, което прави Иван Асен II е , че пуска пленените обикновени войници от противниковата войска и по този начин той си осигурява безпроблемното превземане на много от крепостите на Теодор Комнин. Неговите поданици виждат хуманното отношение към тях и искат да бъдат част от Българската държава.

Може би единственият негативен елемент от победата на българите е свързано с дъщерята на Теодор Комнин – Ирина Комнина. След като биват заведени в столицата Търново, в следващите години Иван Асен II се влюбва сериозно в нея  и я прави българска царица. По този начин създава предпоставките за сериозни междуособици между различните си наследници – кой от тях да застане начело на България. Тази грешка на иначе най-успешния български владетел струва много скъпо на нашата държава в следващите години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ