HomeИнтересноБългарияКое е най-дългото село в България

Кое е най-дългото село в България

Има много спорове по темата кое е най-дългото село в България. Днес ще разгледаме претендентите и ще се опитаме да дадем отговор на въпроса.

Кои са претендентите за най-дълго село в България

Рибарица

Най-честият отговор на този въпрос е село Рибарица. Смята се , че неговата дължина е около 27 км. Разположена в Тетевенския Балкан, това село винаги е очаровало със своята девствена природа и непокътнати кътчета. Има няколко туристически маршрути, които може да ви отведат до хижите Вельов, Георги Бенковски, Васильов и Ехо. Ако сте интересувате от история, може би ще ви бъде интересна легендата за неизлечимо болната дъщеря на Иван Асен II – Тамара, за която се смята, че все още духът и броди из планината и събира билки. Селището е познато още от времето на траките и по време на различните народности обитавали го, запазва своята красота и неповторимост

Градево

Село Градево се намира в община Симитли, между прохода на Рили и Пирин. Известно още под името малкият Лондон, жителите на селото се гордеят , че то е най-дългото село в България – смята се , че дължината му е около 15 км.Причината за този прякор на селото, който неговите жители са си избрали е странна – тъй като селото има няколко махали, които са разпръснати сравнително надалеч една от друга, това води до впечатлението на посетителите му, че това е много голямо село. Официалната бройка жители на село Градево са около 200 души, така че оценяваме чувството им за хумор.

Пчелиново

Друго село, което също претендира за най-дълго в България е село Пчелиново, намиращо се в община Гурково, област Стара Загора. Неговата дължина се смята , че е цели 7 км. Селото е разделено на няколко махали: Долна махала, Ханова лъка, Стоката, Бельовска махала, Златирът, Долна и Горна Черняга. Покрай селото минава река Радово. Къщите в селото са малко и са разположени по протежение на реката, което според местните жители го прави най-дългото в България. Друга интересна особеност на селото е ,че е разположено по протежението на Прохода на Републиката.

Гинци

Последното село, което претендира да бъде най-дълго в България е село Гинци. Намира се в община Годеч, Софийска област.Разположено е в Западна Стара планина, по пътя от София за прохода Петрохан. Неговата дължина се приема, че е 15 км.Малко известен факт за селото е , че през него минава река Нишава, която извира от връх Ком и достига до Сърбия. През летните горещини водата на река се губи в селото, а се появява чак в по-долната част на течението. Друга интересна особеност е разполагането на десетки пещери в околността, които привличат много туристи.

Разгледахме 4-те основни претендента за най-дълго село в България. Най-вероятният отговор на този въпрос е село Рибарица, но тъй като няма как да сме напълно сигурни, тъй като въпросът е откъде докъде точно се измерва дължината на населеното място. Разбира се , ако попитата хора свързани с другите 3 села, те ще ви кажат , че тяхното любимо село е най-дълго.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ