HomeИнтересноБългарияКак са се появили Рила и Пирин - научете красивата легенда

Как са се появили Рила и Пирин – научете красивата легенда

Всички ние сме чували за 2-те най-високи планини в България – Рила и Пирин. Днес ще ви представим легендата за красивата девойка Рила, която се омъжила за хубавеца Пири и им се родили 2 деца – Места и Искър.

Красивата легенда за любовта между Рила и Пирин

В древни времена имало едно красиво момиче на име Рилка. Тя се влюбила в красив младеж на име Пирин, който живеел в горните земи. Родителите на Рилка не били съгласни с тази любов, защото не познавали семейството на младежа. Рилка се славела като красива и работлива девойка, но била и луда глава. Правела каквото реши и била страшно своенравна – не се подчинявала на родителите си. Така че тя не послушала и се омъжила за Пирин. Те избягаха далече от хората и се заселиха на високо и пусто място.Избягали далеч от другите хора са самотно място, където се родили и двете им прекрасни деца – Места и Искър.

Животът на влюбените Рилка и Пирин бил тежък, но за сметка на това много щастлив. Пирин ловувал и се грижел за прехраната на семейството си, а Рилка вършеела из къщата и се занимавала с 2-те си деца. Рилка се опитвала да ги укроти, но те били наследили нейния нрав и били страшно буйни. Постоянно се карали помежду си и си казвали най-страшни и горзи думи.Рилка постоянно молела съпруга си Пирин за помощ, но той бил зает да осигури прехраната на семейството и не можел да й помогне.

Клетвата на Рилка

Един ден отново избухнал грозен скандал между Искър и Места. За пореден път си казали грозни думи и обиди. Този път на Рилка й прекипяло. Станало и черно пред очите да гледа как нейните деца се карат и дала страшна клетва.

“Да даде Господ да се разделите и никога вече да не се срещнете и видите. От вас хората да се плашат и да бягат, да живеете с гадини, риби и жаби, с тях да другарувате. Нека аз да се вкаменя, да не продумам и дума, да не вдигна глас да ви повикам, да нямам обич и милост към вас. Нека дърветата ми станат рожби, силата ми на земя и камък да се превърне, сълзите, с които плача, да се превърнат в извори и да станат потоци и реки. Нека тези води да бъдат сладки и да представляват чудо и приказка. Нека Пирин да се вкамени и да стане като мен, за да не се смеят хората на него, че е баща на такива проклети деца.”

Сякаш Господ само това и чакал. Ударил силен гръм и Рилка се обърнала в планина.В същият момент съпругът й Пирин също бил настигнат от клетвата. Както си ловувал се вкаменил на място и се превърнал в планина. А клетвата на Рилка застигнала и двете й непослушни деца. Искър, който бил буен и своенравен се превърнал в подобен тип река, който пробива планините и се влива в големия Дунав. А уж кротката и тиха Места в миг се превърнала в тиха и спокойна река.

Клелтава на Рилка изпълнила своето предназначение. Искър никога повече не чул нещо за сестра си Места, никога не се срещнали. Пирин много тъгувал за сина си, но никога повече не го видял. Затова тази страна на Пирин към равното Софийско поле била винаги тъмно и зелена и рядко се огрява от Слънцето. А на другата си страна, където Пирин гледа хубава си дъщеря Места е винаги приятна и радва окото. Това е красивата легенда за любовта на Рила и Пирин , която се предава от поколение на поколение. Надяваме се и вие да е предадете на поколенията след вас!

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ