HomeИнтересноБългарияКак се ловят византийски шпиони - ето кой български хан да питате?

Как се ловят византийски шпиони – ето кой български хан да питате?

Всички знаем , че отношенията между България и Византия преминават през много кризи. От войни и мирни договори до предателства, виждаме всички страни на международните отношения. Но има един неизвестен български хан, който успява да научи всички византийски шпиони, да ги излови и убие. Надхитря византийски император по коварство – ето кой е той!

Хан Телериг – кошмарът на всеки византийски шпионин

Хан Телериг поема управлението на страната през 768 година, като сменя предшественика си хан Паган. За Паган е известно, че води преговори с византийския император Константин V Копроним, които не водят до успех. Византиецът подхожда много подмолно и успява на излъже българският владетел, което му коства и трона. В подобен тип ситуация начело на страната застава хан Телериг и се смята последният владетел от кризата през 8 век в страната. Заедно с Копроним си разменят походи като най-известният от тях е през 774 година, но не се стига до решително сражение.Въпреки , че не постига сериозни военни успехи, Телериг успява да стабилизира управлението на страната и да спре византийската доминация срещу България.Каквото и изненада да се опита да предприема срещу Византия, императорът научава всеки негов ход предварително и взема мерки.Така стигаме и до момента с писмото на Телериг

Как хан Телериг надхитрява византийския император

Хан Телериг изпраща писмо на Константин Копроним, в което обяснява , че ситуацията в България е много сложна и ще се опита да избяга и да спаси живота си.Но за да успее тази негова инициатива, трябва да знае кои са византийските агенти в Плиска. Константин Копроним не успява да разчете правилно ситуацията и стъпва правилно в капана на хитрият Телериг. Изпраща писмо с всички византийски шпиони в българската столица – това води до реакцията на Телериг да си разчисти сметките с тях и ги избива до крак. Причината хитрината на българския хан да успее , че много владетели преди него бягат във Византия и съответно не е прецедент да искат помощ от византийския император. В конкретния случай, Телериг успява да надхитри коварния византиец и да се разправи с неговата шпионска мрежа.

Какво се случва с Телериг след това

Управлението на Телериг приключва през 777 година. Промяната на силите между боилите води до нестабилна полическа обстановка в страната, което води до бягството на Телериг във Византия. След извършването на преврат срещу него, Телериг бяга в Константинопол и се среща с новия византийски император Лъв IV.Той е син на Константин Копроним, но въпреки това забравя за нанесения удар върху баща му, приема Телериг във столицата. Бившият български хан приема християнството под името Теофилакт и става патриций. Причанат да бъде приет от византийците е тяхната практика винаги да помагат на избягали владетели от страните си, за да може на по-късен етап те или техните синове да бъдат използвани като потенциални кандидати за престола.

Историята наистина ни поднася шеги доста често. Хан Телериг, който успява да надхитри византийски император и да убие византийските шпиони в Плиска е принуден самият той да моли да бъде приет в Източната Римска империя. Тези негови действия в края на управлението му пречат да остани в историята като един от наистина успешните български владетели през VIIIв.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ