HomeИнтересноБългарияКак се казват Седемте рилски езера - научете имената им!

Как се казват Седемте рилски езера – научете имената им!

Как се казват Седемте рилски езера? Всички ние сме чували за тези езера с огромно символно значение за Бългаирия. Знаем , че се намират в най-високата ни планина Рила, знаем, че са 7 на брой. Можем ли да ги изброим и 7-те и да кажем имената им? Днес ще разгледаме всяко едно от Седемте рилски езера – един от символите на България!

Седемте Рилски езера – ето как се казват

Ще ги разгледаме спрямо тяхната надморска височина отдолу нагоре.

Долното езеро

Най-ниско разположеното от Рилските езера. Събира цялата вода, изтичаща от останалите 6 езера и дава началото на река Джерман. Има стръмен праг от южна и източна посока. Средно като площ спрямо останалите рилски езера и е по-средата като дълбочина – 11 метра най-дълбока точка.

Рибното езеро 

Най-плиткото от езерата. Най-дълбоката му точка достига до 2,5 метра, а средната му дълбочина е около метър. Подхранва се от оттока на 3-тото езеро(Трилистника), и се оттича към Долното езеро. В североизточна посока от езерото е разположена известната хижа Седемте езера, построена по заръка на Петър Дънов.

Трилистника

Името му идва от неговата специфична форма. Прилича на 3-листна детелина и се смята, че въпреки че не е 4-листна, носи късмет на всеки посетил го. Старото му име на турски е Ортагьол. В него се вливат парите на по-горните рилски езера чрез 4-тото езеро Близнака и се оттича на 2 отока.

Близнака

Това е езерото с най-голяма площ от 7-те. Състои се от 2 части – вътрешен и външен Близнак, които са свързани с тесен пролив. Това е и причината старото му наименование да бъде Чифте гьол.Южната част на езерото е много по-дълбока и дори сред горещите летни дни може да види да се задържа сняг на него. От друга страна, Северната част на езерото е доста по-полегата.

Бъбрека

Както предполагам всички вие знаете, името му идва от неговата форма, която прилича на бъбрек или дори по-скоро на бобено зърно. Това е второто по големина от рилските езера след Близнака. Водосборният му басейн е наистина впечатляващ и го поставя на 2-ро място след Смрадлимото езеро в цялата планина Рила. Старато му име в рамките на Османската империя е било Кара гьол, заради специфичния черен оттенък, който имат неговите води.

Окото

Името, което му е дадено от Петър Дънов е Сърцето, а старото му име е Чанак гьол. Това е най-дълбокото циркусно езеро в България с дълбочина повече от 37 метра.Забележителното за това езеро е , че от неговата южна страна има надвиснала целогодишно преспа със сняг, която много рядко достига до водата и прави гледката към него наистина очарователна.

Сълзата

Най-високо разположеното езеро от 7-те рилски езера.То се намира на 2535 метра надморска височина. Наричат го още Първото/Горното, а старото му име е Баш гьол. Сегашното наименование на езерото идва както от формата му , така е свързано с кристалната чистото и блясък характерни за неговите води. Сълзата е най-малкото от седемте рилски езера, както и е едно от най-плитките като го изпреварва само Рибното езеро.

Днес ви представихме информация за всички от седемте рилски езера. Ако някой ви попита дали може да изброите всичките, вече ще знаете със сигурност техните имена.Ако не сте ги посещавали още, отделете време, за да се насладите на тези специални места в Рила, които са били любими на учителя Петър Дънов.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ