HomeИнтересноБългарияСъединението прави силата - откъде идва изразът на НС

Съединението прави силата – откъде идва изразът на НС

“Съединението прави силата” – израз, който всеки българин знае и е поставен върху най-важната институция в България – Народното събрание. Този израз има дълбок символен смисъл за всички нас. Днес ще разгледаме неговата история и защо се стига по поставянето му върху най-важната сграда в страната ни.

Откъде идва израза “Съединението прави силата”

След дълго жадуваното Освобождение, българите се оказват, че не успяват да постигнат националния идеал за свобода във всички български земи. В Княжество България започва сеченето на новите български монети(1880) и там се вижда най-силно желанието за обединение. На тях са изобразени символи като розата, житните класове и лавровите клонки, които да напомнят за българските земи останали в Източна Румелия, Добруджа, Тракия и Македония. Освен тези изображения, по предложение на Стефан Стамболов се слага и надписа – “Съединението прави силата”. Първоначалният му вариант, предложен от известния революционер е – “Съединението прави силата, а силата води до независимостта” – но той бива отхвърлен. Смята се , че Стамболов заимства девиза от този на Белгия.

Белгийският модел на Княжество България

Малко известен факт е , че първата българска конституция(Търновската) приета на учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 е заимстван най-вече белгийският модел. Това води след себе си и до копиране на белгийски девиз L’Union fait la force(Съединението прави силата). Разбира се, този девиз е с много по-стара история. Използван е още в Древна Гърция , а по-късно и от римския историк Салустий в I век преди новата ера. Оригиналът също не е белгийски – първата държава, която го използва е Нидерландия, а по време на създаването на независима Белгия през 1830, белгийците го използват в неговия френски вариант представен по-горе. Това е и причината този слоган да бъде широко разпространен сред различните народи и да бъде символ-верую на много държави днес между които са България,Белгия, Ангола, Грузия, Боливия и Хаити.

Връзката между израза и българите

Като изключим връзката с Белгия, има 2 основни причини да бъде избран. Първата е амбицията, която имат българите да обединян всички земи населени със сънародници в една обща държава. Втората причина е, че този израз може да намери своята дълбока връзка с българската история. Тя е показана най-ясно чрез легендата за хан Кубрат и снопа пръчки.Тя се споменава още през 9 век от Теофан Изповедник в неговия труд Хронографи. По време на Българското Възраждане бива популяризирана в учебниците по история. Бива спомената и от големия приятел на българите Константин Иречек, а всички сме виждали известната картина на Димитър Гюдженов “Заветът на хан Кубрат”

Съединението прави силата върху Народното събрание

През 80-те години на 19 век бива поставен върху новопостроенага сграда на Народното събрание. Продължава да стои непрекъснато до 19 май 1934 година, когато след едноимения преврат бива заменен с Единението прави силата.Няколко години по-късно бива върнат отново на сграда на Народното събрание.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ