HomeИнтересноБългарияКак Васил Левски продължава делото на Георги Раковски?

Как Васил Левски продължава делото на Георги Раковски?

Днес ще продължим в интересни и непознати моменти от биографията на Васил Левски. В тази статия ще се фокусирам в по-голяма степен върху отношенията между Васил Левски и Георги Раковски и как те са като на ученик и учител на българската революционна дейност. Разберете повече по темата в следващите редове.

Васил Левски и Георги Раковски

Запознанство

Те се запознават лично по време на Първата Българска легия през 1862 година в Белград. Интересното е, че има податки, че се познават и от по-рано. Захари Стоянов твърди, че Раковски посещава Карлово във връзка с организацията на революционна дейност в града и там се запознава с младия Левски. Повечето историци отхвърлят този факт, тъй като Раковски има забрана за пребиваване в Османската империя след 1854 година, така че контактът между двамата е малко вероятен.

Идеите на Раковски

Идеите на Раковски за Освобождение на България са свързани с организирането на четническа акция, която като навлезе в пределите на странан, ще доведе до лавинообразен ефект върху българите, които сами ще се включат в нейния състав. Постепенно с годините, Раковски разбира, че тази идея е фикция и се опитва да я промени, като започне работа по изграждане на комитети из страната, които да са готови за подобен тип акция. Продължител на това дело е Левски. Апостолът на свободата разбира, че външните чети са просто добавка към вътрешното въстание. Той отдава много по-голямо значение на комитети из страната и тяхната организация, които трябва да са в основата на българското освобождение. По този начин, Левски е явява продължител на революционните идеи на Раковски, виждайки техните слабости и успявайки да ги коригира по правилния начин.

Външният фактор

Раковски разчита много сериозно на външния фактор, като основен за българското освобождение. Това е причината за близката му работа със сръбското и руското правителство, опитвайки се да вплете и българския казус между тях. Отношението на Левски тук е малко по-различно. Той вижда основната роля да бъде върху самостоятелната дейност на българите. По отношение на външния фактор има много спекулация в последните години, но предполагам разбирате, че едва ли Левски е очаквал чрез едно колкото и голямо въстание да е , да победи редовната Османска армия. По скоро е изчаквал подходящ момент в международните отношения, който ще благоприятства включването на някоя от Великите сили в полза на България. В случая, се досещаме за коя точно Велика сила става въпрос!

Прякорът на Левски

Това е основната връзка, която правят повечето хора. Историята по време на обучението на Левски в Първата българска легия, в която той успява да прескочи един много широк трап и по този начин предизвиква възклицанието на Раковски, че това е един “левски скок”. Първоначално Васил Кунчев не използав този си прякор от Раковски, но за пръв път е забелязан в едно негово писмо точно към Раковски. Не се знае за точната причина, но явно Левски харесва по-късно този си прякор, а може би се опитва ѝ да прикрие истинската си личност, за да не създаде проблеми на своите близки в Карлово.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ