HomeИнтересноБългарияКой наш хан става византийски пратеник срещу българите

Кой наш хан става византийски пратеник срещу българите

Българската история е наистина многообразна. Имам големи възходи, както и страшни падения. Поради тази причина, днес ще ви разкажа историята на един от малко известинте български ханове. Той се казва хан Савин и от български владетел се превръща във византийски пратеник срещу българите. Ето как се случва това.

Историята на хан Савин

Той управлява България в периода между 764 и 766 година. За да разберем повече за неговата личност, трябва да разберем контекста на неговото управелние.

Отношенията между България и Византия преди хан Савин

Той поема властта след хан Телец. Този владетел е известен с една много голяма загубена битка срещу Византия. След голямата победа на хан Винех в Ришкия проход през 759 година, българите започват поредица от настъпателни действия в Тракия. Вътрешните междуособици не им пречат да опустошават ромейските земи. Поради тази причина, през 763 година при Анхиало се стига до много голяма военно сражение межд българи и ромеи. Визанитя постига голяма победа, макар и на доста скъпа цена. Поради тази причина, ромеите не продължават похода си навътре в България, защото се опасяват от нови засади по проходите от страна на българите. А те са си патили доста от тях през последните векове. Българските боили посочват хан Телец за основен виновник за загубата от ромеите и той бива бива убит. На негово място идва споменатият хан Савин

Краткото управление на хан Савин

Савин управлява за период по-малък от 2 години. Той вижда каква е ситуацията в страната и преценява, че трябва да сключи мирен договор с Византия. Тъй като знае, че има много силна фракция срещу подобен род отношения с ромеите, той се опитва да ги извърши тайно. Но това довежда до още по-голям проблем, когато те се разбират от останалите българи. Това води след себе си до свикване на Народен събор, на който се взема решение да не се сключва поробен договор с Византия. Савин вижда, че неговите позиции са отслабени значително и очаква, че ще последва съдбата на неговите предшественици – тоест ще бъде убит. Поради тази причина той бяга в Месемврия(Несебър), а след това и в Цариград. Той е приет от императора, който дори урежда идването на неговато семейство от България.

Савин като ромейски дипломат срещу българите

Очевидно ромеите си правят сметката Савин да бъде използван като оръжие срещу българите. Не случайно, 2 години по-късно той е изпратен като ромейски представител срещу българите във връзка с преговорите между двете държави. Другата основна причина да бъде привлечен във Византия е факта, че най-вероятно е от славянски произход. Счита се, че той е бил част от славянската аристокрация в българската държава и поради тази причина той може да бъде използван като средство за привличане на славяните отново на ромейска страна. А това означава и почти сигурен разпад на българската държава. Въпреки това, този план на ромеите не се осъществява и славяните остават ключов фактор в България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ