HomeИнтересноБългарияКаква е брилянтната стратегия на Цар Симеон в битката при Ахелой

Каква е брилянтната стратегия на Цар Симеон в битката при Ахелой

Битката при Ахелой известна още като битката при Анхиал протича на 20 август 917 г. на река Ахелой близо до българското Черно море.

Битката при Ахелой начело с Цар Симеон

Тя се състояла между българските и византийските сили. В нея българите постигнали решителна победа, която не само осигурила предишните успехи на Симеон I, но го направила де факто владетел на целия Балкански полуостров, с изключение на добре защитената византийска столица Константинопол и Пелопонес.

Каква е брилянтната стратегия на Цар Симеон в битката при Ахелой

Битката, която е една от най-големите и кръвопролитни битки на европейското средновековие е едно от най-големите бедствия. Тя сполетяла някога византийска армия и обратно, един от най-големите военни успехи на България. Сред най-значимите последици е официалното признаване на императорската титла на българските монарси и последващото утвърждаване на българското равноправие спрямо Византия.

Стратегия на Цар Симеон в битката при Ахелой

Числеността на българската армия при Симеон I е неизвестна. И въпреки, че провалят византийските преговори, българите все още се страхували, че старите съюзници на византийците, печенегите и унгарците, ще ги нападнат от север. Ето, защо цар Симеон изпраща две малки армии да защитават северните граници на обширната Българско царство, което се простира от Босна на запад до река Днепър на изток. Някои източници сочат, че българската армия в битката при Ахелой е била съюзена с унгарски и печенежки войски, което помогнало за победата, срещу византийската армия. Освен това българските сили под командването на Мармайс са разположени близо до западните граници със сръбските княжества, за да предотвратят възможни вълнения.

Как се развила битката при Ахелой

Византийската армия потеглила на север и разположила лагера си в близост до силната крепост Анхиал. Лъв Фока възнамерявал да нахлуе в Мизия и да срещне печенегите и войските на Лекапен в Добруджа. Симеон бързо съсредоточава войската си на височините около крепостта.

Сутринта на 20 август започнала битката между българите и византийците при река Ахелой близо до съвременното село Ахелой, на 8 километра северно от Анхиал (дн. Поморие) на българското Черноморие.

Византийските генерали планирали да заобиколят българското дясно крило, за да откъснат войските на Симеон от Балканските проходи.

Ето, каква е брилянтната стратегия на Цар Симеон

Българският владетел съсредоточил най-мощните си сили в двете крила и оставил центъра сравнително слаб, за да обкръжи противника, когато центърът отстъпи, пред византийската атака. Самият Симеон ръководел големи кавалерийски резерви, скрити зад хълмовете, които трябвало да нанесат решителния удар.

В заключение:

Битката при Ахелой е една от най-важните битки в дългите византийско-български войни. Тя осигурява отстъпването на императорската титла на българските владетели и по този начин твърдо утвърждава ролята на България като ключов играч в Европа. Въпреки това династичният брак, който Симеон желаел да установи с византийското императорско семейство бил осуетен.

След смъртта му през 927 г. неговият приемник Петър I успявал да осигури ръката на Мария Лекапена, внучката на император Роман I и заедно с това годишен данък, подновено признаване на императорската си титла и автокефалиятана българската църква. Това споразумение поставило началото на безпрецедентен период от 40 години мирни отношения, между двете сили. Това било време на стабилност и просперитет за България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ