HomeИнтересноБългарияКой е Черноризец Храбър - неизвестният гений на българската литература

Кой е Черноризец Храбър – неизвестният гений на българската литература

Черноризец Храбър е средновековен български писател и духовник. Какво още не знаем за него, разберете сега…

Кой точно е Черноризец Храбър

В превод означава буквално „храбър монах“, макар че „Храбър“ може да е личното име е работил в Преславската книжовна школа в края на 9 и началото на 10 век. Не съществува биографична информация, но името често се приемало за псевдоним, ползван от други изявени представители на школата и дори самия цар Симеон I. Автор е апологичния трактат, който днес се превежда като „Сказание за буквите“ или само „За буквите“, а по право е известен като „Сказание о писменех“.

Черноризец Храбър е отворен към науката

За първи път трактатът „За буквите“ се появява в печатен вид (1578 г.).

През XVII и XVIII в. текстът на трактата се препечатва многократно, но все под анонимна редакция: варианти се изработват в Москва (1637 г.), Санкт Петербург (1776 г.) и Супрасъл (1781 г.).

Името на Черноризец

Името е открито от К. Ф. Калайдович, който намерил т.н. „Лаврентиевски сборник“ (български ръкопис от 1348 г., от времето на цар Иван-Александър), където намерил списък, съдържащ по-стара редакция на произведението.

Произведения на Черноризец Храбър

„За буквите“ е едното от двете произведения в старобългарската литература, заедно с „Беседа против богомилите“ от Презвитер Козма, които са изградени в завършен полемически стил и дават значителна представа за епохата.

Това популярно и единствено известно произведение на Черноризец Храбър е посветено на защитата на славянската писменост от влиянието на чуждите, най-вече византийските среди, и техните поддръжници в България.

И кой, все пак е неизвестният гений на българската литература

Името Черноризец Храбър всъщност трябва да се преведе просто като монаха (носещ черна риза) Храбър. Това показва, че макар и доста ерудиран, писателят е бил духовник с обикновен сан (монах е най-ниската степен в йерархията на черното духовенство). Наред с това и неговата образованост това дава основание на изследователите да предположат, че той е висш аристократ, приел службата в църквата.

Какви още са предположенията за Черноризец Храбър

Някои историци предполагат, че това е литературен псевдоним на цар Симеон Велики от времето, когато е бил монах, преди да заеме престола. Те смятат още, че той е ползвал този псевдоним и по-късно. Вероятната причина за създаването на произведението „За буквите“ е Преславският църковно-народен събор от 893 г., на който славянската азбука и славянобългарският литературен език са официално узаконени в богослужението и в дейността на държавните институции, а Симеон е коронясан за владетел, след като е освободен от монашеския обет.

В заключение:

Според проф. Трендафил Кръстанов старобългарските автори Йоан Екзарх и Черноризец Храбър са една и съща историческа личност.

Източник: bg.wikipedia.org

Снимка: bg wikipedia..org

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ