HomeИнтересноБългарияКаква е историята на номерата на колите в България?

Каква е историята на номерата на колите в България?

Днес ще Ви представим история на номерата на колите в България. Коя буква на кой град съотвества и как това се променя през годините. Всеки номер на кола се състои от следните символи: АА-ББББ-ВВ

 • АА – буквен областен код
 • ББББ – пореден номер
 • В(В) – серия, състояща се от 1 или 2 букви
 • Често и в документацията за МПС се отбелязва и ДКН – Държавен Контролен Номер

История на номера на колите в България

 1. До 1969 номерата на колите се състоят от буквен областен код СФ(За София) и пореден номер – Пример – СФ 88-99
 2. След 1969 година започват да се издават черни табели с бели букви за частните автомобили и бели табели с черни букви за държавните коли.В началото на 80-те години се добавя втори регоионален код за София поради изчерпаване на възможните комбинации. За инвалиди се добавя допълнителната буква И.
 3. От Януари 1986 години се въвеждат нови модели за номера.Черни букви на жълт фон за частните коли, а за държавните се променя на черни букви на бял фон. Моделът на номера е следният: А(А) – 1111 – Б(Б). АА е регионален код + четирицифрен номер + ББ е серия съставена от една или две букви. За частните товарни автомобили и автобуси се издават номера със серия Ч.
 4. От 1992 година се използват букви само на кирилица, но изписани по графично близък начин до тези на латиници – А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х – независимо, че се произнасят по различен начин. Причините за това са 2. Първата е , че трябва да отговарят на Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 според която номерата трябва да бъдат изписани с главни латински букви и арабски цифри. Втората причина е ,че този член от конвенцията влиза в противоречие на Българската Конституция според която официалният език в страната е българския. Това е причината за избор на този междинен вариант – характерен и за други държави като Гърция, Русия, Беларус и Украйна. От това правило има едно изключение – буквата У(Ямбол) я няма в латинската азбука, но наподобява на буквата Y.
 5. През 1999 година се променя шрифтът и се добавя общоевропейска синя лента с идентификацията за България – BG + националното ни знаме. Вече собствениците имат право срещу определена сума да получат номер с оригинално съдържание. Регионалният код не може да се променя, но след него може да се използват комбинации от следните символи –  А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 0.
 6. Последната промяна е от 2007 година. България става член на ЕС и българското знаме в синята лента е заменено с това на Европейския Съюз – съгласно Регламент 2411/1998. Тази промяна се въвежда за всички нови регистрации на автомобили като се запазва валидността на старите номера.

Знаете ли кои букви отговарят на кои градове

 1. Благоевград – Е – В миналото е бил БЛ
 2. Бургас – А – Преди 1986 код А е бил за София и номера на Българската Армия
 3. Варна – В – Преди 1998 код В е бил за номера на автомобили на Българската Армия
 4. Велико Търново – ВТ –
 5. Видин – ВН
 6. Враца – ВР
 7. Габрово – ЕВ
 8. Добрич – ТХ – Идва от старото име на града – Толбухин
 9. Кърджали – К
 10. Костандил – КН
 11. Ловеч – ОВ
 12. Монтана – М
 13. Пазарджик – РА
 14. Преник – PK – Първият номер на Перник е ДМ – Димитрово(1949-1962)
 15. Плевен – ЕН
 16. Пловдив – PB
 17. Разград – РР
 18. Русе – Р
 19. Силистра – СС – СС с червен цвят е и дипломатически номер
 20. Сливен – СH
 21. Смолян – СМ
 22. София-област – СО
 23. София-град – С, СА , СВ
 24. Стара Загора – СТ – червен номер СТ е на сътрудник на дипломат
 25. Търговище – Т
 26. Хасково – Х
 27. Шумен – H
 28. Ямбол – У – Старите номера са с Я, а новите наподобяват Y
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ