HomeИнтересноБългарияКой град превзема сам Пейо Яворов?

Кой град превзема сам Пейо Яворов?

Всички познаваме творчеството на Пейо Яворов – един от най-великите български поети. Но освен литературните си произведения, той е много активен  и в борбата за Освобождение на нашите сънародници в Македония и Беломорска Тракия. Днес ще Ви разкажем повече за една малко известна история как той заедно с Вапцаров успява да превземе град Кавала.

Как Яворов презвема град Кавала

Това събите се случва по време на Балканската война – започнала на 5 октомври 1912 година. В района на Беломорието действа Родопският отряд, ръководен от генерал Стилиян Ковачев. Получава подкрева и от организираните чети на ВМОРО. Такава подкрепа му оказват Пейо Яворов, Йонко Вапцаров, Христо Чернопеев и Михаил Чаков. Името Йонко Вапцаров предполагам е познато на повечето от Вас – това е бащата на бъдещия известен български поет Никола Вапцаров. Малко преди да се развие тази ситуация, Пейо Яворов е избран за кмет на новоосвободения град Неврокоп(Гоце Делчев).

Яворов иска от генерал Ковачев да придвижи отряда си в посока на град Кавала, за да може да бъде освобеден. Причината да му бъде отказано е многобройните турски части, които се намират в региона.Въпреки това, Яворов поема инициативата в свои ръце и решава заедно със своите другари да превземе града.

Как Яворов и Вапцаров шокират турските части в Кавала

На 27 октомври 4-мата съобщават на турските стражари по пътя Драва-Кавала, че ако не се предадат на тях, ще бъдат убити от близката българска войска.  16-те човека от турския отряд се предават и биват пленени от смелите българи. Те биват поведени към града и в момента, в който навлизат в него карат пленниците да изискат предаването на града от страта на турските власти. Ако този ултиматум не бъде изпълнен, Кавала щял да бъде разрушен от артилерийски обстрел на българската войска(Българската войска се намира на доста километри далеч от Кавала и не знае за огромния блъф на Яворов). Сега започват интересните срещи на Яворов и 3-мата му другари:

  • Първо при тях идва гръцкият владика, който ги моли да не разрушават града – щял да уреди предаването му. По.късно се разбира, че тайният план на владиката е да изчака идването на гръцката войска
  • Яворов решава да направи втори голям блъф – пристига в конака и се среща с каймакамина на града. Поставя му условия до полунощ градът да му бъде предаден иначе ще бъде разрушен до основи. В този момент пристига австроунгарския консул Викс, който поставя условия на българиге да му покажат тази войска, която всява паника в града. Тогава се намесва Михаил Чаков(eдин от 4-мата българи), който казва, че ако не се предадат животът на консула и каймакамина са под сериозна опасност. Изправени лице в лице срещу заплаха за техния живот, двамата решават да предадат града на смелите българи.
  • Блъфът на Михаил Чаков е успешен – градът се предава и Яворов държи реч пред българското население в града. В спомените си , Михаил Чаков казва, че никой от четиримата не е вярвал, че ще се получи този им смел ход, но в крайна сметка максимата, че съдбата обича смелите бива доказана в пълна степен. По спешност е изпратено съобщение на генерал Ковачев, който пристига след 2 дни и влиза тържествено в града.

Използвана литература:

  1. Използвани са спомените на Михаил Чаков за Пейо Яворов – съставител Милка Марково от 1989 година.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ