HomeИнтересноБългарияКаква е връзката между граф дьо Ньой и България

Каква е връзката между граф дьо Ньой и България

Договорът от Ньой сюр Сен (на френски : Traité de Neuilly-sur-Seine ) изисква България да отстъпи различни територии, след като тя самата е една от Централните сили, победени в Първата световна война. Договорът е подписан на 27 ноември 1919 г. в Ньой сюр Сен, Франция.

Какво знаем и не знаем за Ньойския договор

Ньойския договор е подписан в Ньойѝ сюр Сен, който е град в Северна Франция, департамент О дьо Сен, в регион Ил дьо Франс.

Каква е връзката между граф дьо Ньой и България

Връзката е самият Ньойски мирен договор Балдуин-Калоян 1204. Той като отмъщение заради убития от Цар Калоян маркиз дьо Ньой. Българската делегация е трябвало да седи под самия портрет на маркиза-нашественик.

По време на преговорите било упоменато ясно, че сам по себе си договорът ще е отмъщение в резултат на разгрома на европейското рицарство от 1205 година. Когато бил подписан договорът, с който България е накъсана на парчета един френски граф, доволно се изразил, че отмъщението е направено и сега вече костите на граф Ньой спокойно ще почиват в мир.

Чия е репликата: „Най-после граф дьо Ньой беше отмъстен”

Добре прикрит и малко известен е факта е, че антибългарският Ньойски договор бил подписан в замъка на самия граф дьо Ньой, който е загинал в битката при Одрин, от 1205 г. При подписването на договора французите казали, пред българската делегация, че „най-после граф дьо Ньой беше отмъстен”.

Какво пишело в договора на Ньой и какво изисквал от България:

В договора са уточнени клаузи, които засягали и двете страни. Ето и по-важните моменти сред тях:

  • В Ньойски мирен договор пишело да отстъпи Западна Тракия на Антантата (която я предостави на Гърция на конференцията в Сан Ремо), като по този начин отреже директния излаз на България към Егейско море;
  • Страната ни да подпише конвенция за обмен на население с Гърция;
  • България трябвало да отстъпи допълнителна площ от 2 563 km 2  на западната си граница с Кралство на сърби, хървати и словенци (по-късно Югославия);
  • България да върне Добруджа, която според Букурещкия договор тя частично била отстъпена на България и частично на Централните сили (които по-късно, на 25 септември 1918 г., прехвърлиха този общ кондоминиум на България), на Румъния, като по този начин възстановил границата, определена от Договора от Букурещ (1913 г.);
  • да върне имущество, изнесено от окупираната от българските войски чужда територия, на законните му собственици или да направи обезщетение;
  • да намали армията си до 20 000 души;
  • да плати репарации от £100 милиона;
  • да признае съществуването на Кралство на сърби, хървати и словенци.

Церемонията по подписването се провела в кметството на Ньой (hôtel de ville).

Втората национална катастрофа – на кое се казвало така

В България резултатите от договора на Ньой били популярни като Втората национална катастрофа. Впоследствие България си връща Южна Добруджа, в резултат на Крайовския договор. По време на Втората световна война, заедно с нацистка Германия, тя временно окупира повечето от другите територии, отстъпени съгласно договора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ