HomeИнтересноБългарияКаква е връзката между Иван Рилски и цар Петър?

Каква е връзката между Иван Рилски и цар Петър?

Това, което имаме като информация за Свети Иван Рилски е много ограничено. Единствено разчитаме на жития и легенди, чрез които се опитваме да си съставим неговия образ. Но дори и стъпвайки върху тази ограничена като копичество информация, няма как да не забележим, че този човек е коренно различен от останалите. Това ни води и към неговата предполагаема роднинска връзка с цар Петър. Ето какво можем да кажем повече по темата

Иван Рилски и цар Петър

Най-ранните жития за него са от 12 век – цели 2 века след смъртта му. Формално се приема, че той си отива от този свят през 946 година. Интересното е, че по това време, култът към този светец вече е много популярен сред населението, като се базира на различни легенди. Това означава, че неговият образ е изграден в най-голяма степен от тези митове за него, така че е много трудно да разберем неговата личност изцяло.

Откъде разбираме тази връзка

Има няколко основни причини, които ни навеждат на тази мисъл:

  1. Житията – Там има сериозни спорове за неговия произход. Рилските жития са свързани със село Скрино и там той е представен за овчарче. От друга страна, софийските жития са свързани с това, че е от много богати семейство. Тоест, има сериозно разминаване между двата източника.
  2. Заветът на Свети Иван Рилски – Този завет е написан от светеца на изключително висок стил, но и самият дух на документа отговаря на стила на Студийския манастирски устав, който е съвременен на автора. Тази методолигия може да бъде усвоена само в самия манастир в Цариград. Тоест, Иван Рилски трябва да е имал възможност дълго време да пребивава там. Това ни навява на хипотезата за връзката му с царския род. Всички български престолонаследници имат много тесни контакти с Византия по това време – самият цар Симеон и неговите деца са пребивавали в столицата на Византия, особено това е ставало по време на неговия първи период на управление. До 913 година, когато няма конфликти с Източната Римска империя.
  3. Срещата между Иван Рилски и цар Петър – Тя е показателна и не може да бъде отречена като достоверен източник. В тази среща, двамата се наричат братя и си прощават за нещо, като си поделят отговорностите за пазенето на българите. Духовната сфера е за Иван Рилски, а Петър е светският владетел на България. Някои легенди разказват, че Иван Рилски недоволства от пасивната политика на Петър и това го свързва в някаква степен с бунта на Михаил към престола на България.
  4. Греховете на Иван Рилски и Петър – И двамата са представени на тази среща, като хора, които имат да изкупуват някакъв сериозен грях. Не е посочен какъв е точно, но по косвени белези можем да разберем, че става дума за братоубийствената война в началото на управлението на цар Петър. Очевидно междуособиците между синовете на Симеон провокират греховността на двамата, така че и единият , и другият имат за какво да се покаят.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ