HomeИнтересноБългарияЛегендата за името на Кръстова гора - научете повече за нея!

Легендата за името на Кръстова гора – научете повече за нея!

Кръстова гора или известна като Родопската Света гора е едно от многото специални места по нашите земи. Има легенда, която свързва това място с частица от Христовия кръст – сега ще ви я представя.

Легендата за Кръстова гора

Легендата гласи, че на това място имало храм, в който се пазела частица от Христовия кръст. Тя попаднала там по много интересен начин. Руският цар изпратил пратеница на султана с много дарове, а в замяне поискал да му бъде дадено частицата от Христовия кръст, която се пазела в съкровищницата на владетеля на Османската империя. Султанът приел пратениците и се съгласил с тяхното искане. Малко по-късно, неговата майка разбрала това и му се скарала, тъй като казвала, че неговата власт се дължи точно на тази свята реликва. Тогава султанът изпратил своята войска, която да залови руските пратеници. Те разбрали за потерята и поради тази причина не се върнали по стария си път, ами минали през Средните Родопи. Там на мястото на Кръстова гора, те предали тази светиня на монасите, за да не може султанът да си я върне. Османските войници стигнали до храма, опожарили всички, но не могли да намерят това, което търсели.Монасите били заровили тази светиня и по този начин я предпазили от ръцете на султана. От там идва и името на товя свято място.

Борис III и Кръстова гора

Разбира се, чисто исторически няма нищо вярно в тази легенда. Но важното е, че по времето на Борис III, посъветват от близък негов военен, той решил да сложи висок метален кръст на храма, за да се отбележи историята на това място. Металният кръст тежал точно 66 килограма – тоест 2 пъти Христовата възраст. По този начин, легендата за това място запазва своята значимост и през следващите години.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ