HomeИнтересноБългарияКакво е прабългарското име на Поморие?

Какво е прабългарското име на Поморие?

Поморие е населено място с много богата история. Още от времето на траките, това селище е било познато на хората. Тук ще разгледам неговата история и какви имена е носило селището през вековете, а най-интересното – как са го наричали българите през Първата ни държава.

Историята на Поморие

1.Анхиало

Това е най-старото име на Поморие, което повечето хора познават. Има няколко различни версии откъде идва то, но най-популярната е свързана с името на Аполония Понтика(Созопол), който е най-старият град по българското Черноморие. Вече през новата ера, Анхиало е част от Римската империя и постепенно се превръща във важен икономически център свързан с търговията по черноморското крайбрежие. Особено това се засилва след разделянето на империята на 2 части и попадането на Анхиало във Византия.Самият превод на името означава място, което се намира близо до солта – много ценна подправка за търгуване.

2.Българската история на Поморие

За първи път, Поморие попада в рамките на българската държава по времето на хан Крум – през 812 година. Българите успяват да задържат владението си върху този град, а най-важното събитие от този период е свързано със селището е голямата битка през 917 година при река Ахелой, в която цар Симеон успява да нанесе едно от най-тежките поражения в историята на Източнатаримска империя.

Тухтон

Има много спекулациии дали българите са запазили името Анхиало или е било някакво различно. В повечето случаи се запазва предишното име или то се побългарява. В конкретния случай, някои изследователи приемат, че името на града е било Тухтон. За съжаление, тази тези още не може да бъде доказана.

В рамките на Втората българска държава, Поморие често минава между ръцете на българи, ромеи, а и на латинците след 1204 година. Смята се, че градът е разрушен още в края на 14 век при нахлуването на османците на Балканския полуостров. Въпреки това е бил част от Византийската империя чак до 1453 година. След падането на Цариград, Анхиало попада в ръцете на османците.

3.Османската история на Поморие

Тук се открива едно от доказателствата, че се е наложило ромейското име над града. Тъй като османците кръщават града Ахиолу – техният вариант на Анхиало. Разбира се, преди да дойдат османците на Балканите, градът е бил част от Византия и със сигурност те са взели последното носено име. В рамките на Османската империя, Анхиало е населено предимно с гръцко население, което се занимама с търговия и риболов. Доказателство за това е дори, че през 1870 година Анхиало не е включено в създадената Българска екзархия. Това показва, че има доста по-сериозно количество гръцко население вместо българско.

4.Поморие отново в български ръце

След Освобождението, Анхиало попада в рамките на новосъздадената Източна Румелия. След Съединението през 1885 година, Анхиало вече бива официално присъединено към България. В последствие това води до заселване на много българи от различните неосвободени региони на българското землище. Това е и причината много гърци да се изселят в посока на Гърция. Така постепенно, особено след Балканските войни и наплива на бежанци в България, Анхиало връща изцяло българския си характер. През 1934 година, Анхиало бива преименувано на Поморие

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ