HomeИнтересноИнтересни фактиЩе познаете ли старото име на Токио?

Ще познаете ли старото име на Токио?

Токио е безспорно една от световните столици. Поради тази причина е хубаво да знаем повече за историята на този световен град. Разберете какви различни имена е носил този град през годините.

Историята на Токио

Дълги години, Токио въобще не е бил този мегаполис, който го познаваме днес. Бил е познат като рибарско селище под името Едо.Тъй като попада във владенията на един от средноголемите японски кланове, постепенно Едо бива избран за център на тези владения и след 12 век започва да се разраства. В следващите години, Едо бива отнет от първоначалния клан от феодал на име Ото Докан. Той посторява известната крепост Едо и поради тази причина се смята за основател на град Токио.

Едо като неформална столица

Едо се превръща в неформална столица на Япония след успешния бунт на Тойотоми Иеясу. Историята сигурно е позната на повечето читатели от известния роман на Джеймс Клавел – Шогун. Тойотоми е от нисъс произход и не може да стане шогун – де факто диктатор в Япония. Поради тази причина, столицата бива оставена в Киото, където формално упрявлява императора, а де факто властта е била в ръцете на Тойотоми. Поради тази причина на практика Едо се превръща в един от основните центрове в рамките на Япония. Събитията се запазват и при последващите бунтове, когато властта преминава в ръцете на Токугава Иеясу(познат под името Торагана в Шогун), който е един от най-големите феодали в Япония по това време и установява шогунат.

Токио като столица

Това се случва чак през 1838 година, когато шогунатът на Токугава пада и след реставрацията на Мейджи, властта се връща в ръцете на императора(поне формално). Поради тази причина, той се мести от Киото в Едо, а градът получава името Токеи(Източната столица), което по-късно се видоизменя в сегашното му име Токио. Интересен факт е да се отбележи, че по традиция столицата в Япония трябва задължително да бъде отбелязани с това наименование в името си. Това е и причината защо в буквален превод, името на бившата столица на Япония – Киото означава “столица-град”. Логиката е същата и при преименуването от Едо към Токио – градът получава името на Източната столица на империята, а Киото си остава западната.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ