HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Бургас?

Какво е старото име на Бургас?

Всички знаем град Бургас. Някои сме родом от там, други сме го посещавали неведнъж, но знаете ли откъде идва наименованието на града. Какви други имена е носил този величествен български град? Ще направим една разходка през историята на града.

История на името Бургас

Срещат се няколко хипотези за името на град Бургас. Най-популярната сред тях е, че то идва от гръцката дума Пюргос, а на латински Бургос, което означава кула. Тези 2 думи имат общ корен в индоевропейските езици и се срещат със значението на кула, крепост или закрепостено място. Друг известен наш учен професор Кирил Влахов смята, че думата е от тракийски произход.В подкрепа на тази хипотеза е надпис намерен в село Пънчево от 155 години преди новата ера. Свързва се като аналогия с името на испанския град Бургос.

Следващата теория, която няма толкова сериозна подкрепа е свързана с хан Буртаз, тъй като има населено място с това име във Волжка България. Не са открити допълнителни данни в нейна подкрепа, които да подсказват , че лице с подобно име е живяло на територията на Бургас.

Интересното по отношение на имета на Бургас, е , че градът е наричан почти до края на 19 век по 2 различни начина – Бургос или Пиргос. С тези наименования е запазен по стари руски карти. След Освобождението се налага за кратко името Ахело Бургас, за да може да бъде различаван от други населени места със сходни наименования като например Люлебургас.

Кога се среща за пръв път името Бургас

В историографията се приема, че град Бургас е наследник на няколко селища преди него – Деултум, Скафида,Порос, Пиргос и Аква Калиде. Някои хиротези смятат , че в тази група трябва да влезе и селището Русокастро. За пръв път тези земи влизат в територията на България по времето на хан Тервел през 708 година, като много често се сменя тяхното притежание между нашата страта и Византия. Интересна част от историята на града е свързана, че селището Деултум, в което се смята , че княз Борис I приема християнската религия. Има определени податки, че това се е случило в това селище, но още не е прието за наистина потвърдена хипотеза. Друг малко познат факт за тях е, че още през 1367-1368 попадат под властта на Османската империя, но по-късно биват завледени от Византия и биват загубени чак след падането на Константинопол през 1453 година. За пръв път името Бургас се среща точно в османските регистри през 17 век, където градът е отбелязан под името Пиргос.Известният османски пътешественик хаджи Калфа го описва под името Бургас.Освободен е на 6 февруари 1878 година от дошлите руски войски под командването на полковник Лермонтов. Малко по-късно е назначен и първият кмет на града – Нико Попов.След Берлинския конгрес става част от Източна Румелия и е една от 6-те провинции там. Най-голямато пристанище и важен търговски център привличащ много от населението в региона. Бургас става окончателно част от България по време на Съединението – даже може да се похвали с отделна рота бургазлии участвали като доброволци в последвалата Сръбско-Българска война.

Разгледахме какви са били старите имена на град Бургас, хипотезите, които го свързат с гръцката дума пиргос. Надяваме се , че статията е била полезна на всички интересуващи се от историята на България и най-вече на всички бургазлии!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ