HomeИнтересноБългарияКоя е най-дългата пещера в България?

Коя е най-дългата пещера в България?

Доскоро на първо място беше пещерата Духла , намираща се във Витоша със своите 18 200 м, но преди няколко месеца се разбра, че друга пещера е на първо място в България като най-дългата! Разберете коя е тя и къде се намира

Знаете ли коя е най-дългата пещера у нас

В проучване от преди няколко месеца, пещерният клуб “Под Ръбъ” са установили , че пещерата Колкина дупка е най-дългата у нас. Със своите 19 164 м подземни галерии я превръща в много интересно и трудно за изследване място. За тези , които не знаят , тя се намира близко село Змиевица, община Своге. Попада в интересната Понор планина част от Западната Стара планина.Нейните изследвания започват още през далечната 1963 година като продължават и до ден днешен.

Какво не знаем за втората по-дължина пещера – Духла

Духлата или Боснешката пещера дълго време се смяташе за първенец в тази категория. Със своите 18 200 метра дължина я превръщаха в истинско предизвикателство за всеки, който иска да я опознае.Името и идва от селото до което се намира – Боснек, Пернишка област.Интересното при нея е , че е изградено от сложна структура с много преплетени лабиринти. Те са разположени на общо 6 етажа, но са съчетани по такъв начин, че могат да объркат и най-опитният любител на пещерите. Разположените в нея водопади и подземни езера я правят притегателна цел са цели 22 животински вида, като на първо място от тях са бройката прилепи – цели 6.Както и Колкина дупка, нейното изследване започва в началото на 60-те години, въпреки това още се смята, че не е напълно изследвана. Въпреки , че ви я описахме по този възхитителен начин, не е добре да влизате в нея. Тя е пригодена само са специалисти занимващи се в тази сфера и може да се сблъскате със сериозни опасности, ако имате неблагоразумието да влезете в нея. Най-завладяващият обект в нея е т.нар. Тронна зала, която е наречена по този начин заради огромните сталактити, които висят от нейния таван и и придават този величествен вид.

На вашето внимание представихме 2-те пещери , които спорят за това коя е най-дългата в България. Ако някои ваш приятел ви пита този въпрос, вече ще знаете отговора – Доскоро е била Духла, а сега вече е Колкина дупка. Но никой не знае за в бъдеще дали тази картина ще се запаза по този начин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ