HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Царево

Какво е старото име на Царево

Царево е град в Югоизточна България с много богата история. Днес ще ви представим имената, които това селище е носило през годините. Колко от старите имена на Царево ще познаете?

Какви са старите имена на Царево

Василико

Това е първото име на града, което се споменава от арабския пътешественик Мохамед Ал-Идриси през 12 век. Има 2 основни хипотези за откъде идва името Василико.

  1. Първата от тях гласи, че името на града идва от български преселници от село Босилково в Айтоския дял на Стара планина, които бягат в града и по този начин дават негово име. Тази хипотеза е малко вероятна.
  2. Вторият и по-популярен вариант за произхода на името на селището е свързан с произхода на името Василико на гръцки – василевс или може да бъде преведено на български като владетел/цар. Това тълкувание ни дава пътешественикът Евлия Челеби, който посещава крепостта Василикоз бива завлядана от Муса Челеби – син на Баязид -, а нейното име идвало от Васил – един от внуците на Константин Велики. Въпреки , че тази хипотеза е по-вероятно, не можем да потвърдим със сигурност нейната достоверност.

Интересен факт за града е , че той не е бил винаги едно цяло. Пожар през 1882 година го унищожава почти изцяло и след това бива възстановен на 2 части – Ново Василико и Старо Василико – това, което е останало незасегнато от големия пожар.

Мичурин

Това е старото име на града, което повече от Вас със сигурност познават. Кръстено е през 1950 на известния руски биолог Иван Мичурин. Той е известен със създаването на много нови сортове плодове чрез хибридизация. Използвайки тези свои научни открития той създава нови сортове ябълки, вишни и сливи, които стават популярни по целия свят.

Царево

Градът е познат под това си наименования още в периода между 1937 до 1950 и вече след 1991 година до днешна дата. Причината през 1937 година да бъде кръстен по този начин се смята , че е финансовата помощ оказана от цар Борис III за построяване на пристанището на града. То е било жизнено важно, тъй като основен поминък на жителите на това населено място са риболовството и корабоплаването. След промените и по-конкретно пред 1991 година е взето решение да се върне това име на града, което се запазва и до ден днешен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ