HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Шумен?

Какво е старото име на Шумен?

Шумен е един от градовете с много богата история. Познат още от дълбока древност, като са намерени останки от преди повече от 4000 години преди Новата ера. Днес ще ви разкажем повече за историята на града и какви имена е носил през вековете.

Имената на Шумен през годините

Матиганис

Това е най-старото име познато на населено място в рамките на град Шумен. Разчетен е този надпис върху колона от 4 век след Христа когато територията е част от Източната Римска Империя.Matiganis идва от 2 думи – Mati(око) + Ganos(блясък). На практита това са били наименованията на 2 селища в едно. Името Око е дадено на горният град, който в момента се нарича Шуменската крепост, а долният град е носил името Блясък. Тези наименования са още от времето на траките, но са се запизали и обединили по римско време.

Симеонис/Шимеонис

Това е името, което е носил град по време на Среновековието. Източни за него ни е известният пътешественик Ал Идриси, който го описва като голям град с многолюден пазар. Името на града се смята, че идва от това на цар Симеон – тази хипотезиа защитават Константин Иречек и Георги Джумалиев. По време на Втората Българска държава, градът се превръща в сериозен център за Североизточна България , като са запазени артефакти за посещението на различни български владетели. Градът пада под Османска власт ппрез 1388 година. Бива освободен за много кратък период по време на Кръстоносния поход на Владислав Варненчик, който с огромни усилия завладява непристъпната крепост.

Шумен

Сегашното наименование на града е получено в рамките на Османската империя. През годините е имало различна вариации като например – Шумена, Сумулар, Шумуна и така нататък. Въпреки това коренът на думата се запазва. Градът се превръща в сериозен занаятчийски център. Това обуславя и защо в града са извършени много от първите български културни събития:

  • Първото българско театрално представление – 1856 година
  • Първото честване на Кирил и Методий – 1811 година
  • Първото килийно училище за девойки – 1828 година
  • Първото читалище – 1856
  • Първият български симфоничен оркестър – 1850
  • Първити конни надбягване – 1856

Случаят е много интересен за конните надбягвания. След приключилата Кримска война (1853-1856), съюзниците на Османската империя минават през града и решават да почиват в Шумен. Английски конен полк е настанен в града и решават да си премерят силите в местните ездачи. Така се стига до тази кушия.

  • Първата пивоварна в България – 1848/1882

Тя е основана още в рамките на Османската империя през 1848 година от избягалите въстанали унгарци начело с Лайош Кошут. Те решават да си произвеждат бира за собствени цели, но след като напускат града, тази дейност продължава от местното население. По този начин се достига до 1882 година когато майсторът пивовар Франц Милде основата дружество, което за построяване на пивоварна фабрика. Избира местността Кьошковете, в близост до града, и по този начин пуска на пазарата познатата напитка.

Коларовград

В периода между 29.01.1950 – 29.04.1965 година градът носи името на Васил Коларов.  Известен български комунист, родом от Шумен, той играе водеща роля в рамките на БКП и на Коминтерна. Участва в съставянето на новата Конституция през 1947 година, като след смъртта на Георги Димитров е един от основните кандидати за неговия пост(генерален секретар). Влошеното  му здравословно състояние и напредналата му възраст го спират от заемането на този пост. Умира през 23 януари 1950 година и няколко дни по-късно е взето решение родният му град да бъде прекръстен на негово име.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ