HomeИнтересноКоя известна държава е кръстена на дърво?

Коя известна държава е кръстена на дърво?

Днес ще Ви представим историята на името на една от най-големите държави в света. Тя е на челното пето място по площ и на шесто по население в света. Това е Бразилия – най-голямата държава в Южна Америка. Знаете ли откъде идва нейното име? Сега ще Ви разкажем!

Откъде идва името на Бразилия

Бразилия е открита от европейците през 16 век. Първият, който е стъпил на нейнта земя е испанецът Висенте Пинсон на 16 януари 1500 година. Интересното е ,че в деншно време се приема за дата на откриването и 22 април 1500 година от португалския губернатор Педру Кабрал, който пътува в посока в Индия. Причината за това е договора от Тордесиляс, който разделя света на 2 части – Испанска и Португалска и Бразилия попада в Португалската сфера.

Името на Бразилия се свързва,от хронистите от тази епоха, с така нареченото бразилско дърво – pas-brasil на португалски.Съвременните бразилски филолози нямат доказана хипотеза откъде точно идва това наименование. Дават се примери с езика на келтите или финикийците, но как точно те са осъществили контакт с местното население не е обяснено. Това бразилско дърво е много популярно по това време, тъй като служи като червен багрител върху платове и е високо ценено от португалците.

Другите имена на Бразилия

  • От тази епоха е запазено и друго наименование – Terra Brasilis(Бразилска земя). Причината е , че в периода на Великите Географски открития, Великите Сили се опитват да запазят своите открития от другите и затова не подават информация към останалите държави, ако са открили нови земи.
  • Бразилска империя – Това е името от обявяване на независимостта на страната от 1822 година до 1889 и падането на монархията в страната.
  • Съединени Бразилски щати – Това е името, което носи страната след падането на монархията. В страната има цели 24 щата, които действат в относителна самостоятелност. Причината за това е голямата територия, която заема в страната и нуждата от силно местно самоуправление.
  • Федеративна република Бразилия – Това е сегашното име на страната въведено с първата Конституция от военния режим през 1967 година и продължава да бъде същото дори и при следващите промени в нормативната уредба.

Коя е столицата на Бразилия

През 1960 година след  повече от 70 години се реализира проекта на управляващите в Бразилия за смяна на столицата. На 21 април същата година е обявен новопостроенията град Бразилия за столица на едноименната държава. Решението да се построи този град е взето още през 1891 година, но строежът започва чак през 1922 година. Интересното е , че градът прилича на самолет гледан от птичи поглед. Центърът на града е определен за своеобразен корпус, а крайните квартали са структурирани като крилата на летателното средство. Градът Бразилия замества досегашната столица Рио де Жанейро. Причината да бъде измесетена столицата на държавата е да може да се намира в по-централната част на страната и да бъде структуриран като административен център на държава, който да бъде удобен за представителите на всички щати.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ