HomeИнтересноБългарияКакво са старите имена на град Русе?

Какво са старите имена на град Русе?

Русе е един от най-старите градове в Европа, с богата история и уникална идентичност. В тази публикация ще разгледаме някои от старите имена, които са били давани на града през вековете. От “Роси” до “Русчук” – нека разгледаме как Русе се е развивал във времето.

Името Русе през вековете

Първото известно име на Русе е ‘Rossi’ или ‘Руси’, което датира от 1292 г., когато е записано в документ на папа Николай IV. По-късно това име е променено на “Ruscuk”, а през XV в. отново на “Ruse”. В пътеводителя на Брюж от 1380 г. старото име на Русе е дадено като Rossii. Старото име на Русе, което градът е носил последно, преди да приеме сегашното си официално име, е било Русчук.

За първи път градът е споменат като Русчук в мирен договор, подписан между Унгария и Османската империя през 1503 г. и от този момент нататък той се превръща в един от най-важните търговски центрове на България, както и в административен център на Дунавския вилает на Османската империя.

Произход на името Русе

Съществуват различни хипотези за това откъде точно произлиза името на Русе, като някои учени смятат, че то може да произлиза от старославянска дума, означаваща “гребя”. Други предполагат, че може да е произлязло от тракийска дума, която означава “стар”. Друга хипотеза е представена от големия приятел на България – Константин Иречек, който смята, че произхода на името идва от преселници от Източна Тракия, които носят със себе си наименованието на града. Още много интересна версия е , че наименованието е свързано с Боян-Расате – първородният син на Борис I, който е свален заради опита си да върне България към езичеството.Какъвто и да е произходът му, може да се каже, че името Русе със сигурност е издържало проверката на времето!

Без значение какво е било първоначалното му име, няма съмнение, че Русе е играл важна роля в историята. Като един от най-старите градове в България, историята му продължава и днес с нови развития, като например развиващия се технологичен сектор, който прави вълни в цяла Европа. Независимо дали посещавате Русе по работа или за удоволствие, не забравяйте да се отбиете и да се запознаете с всичко, което този древен град може да предложи!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ