HomeИнтересноБългарияКой е най-големият по площ град в България

Кой е най-големият по площ град в България

Както ви е известно, България се намира в Югоизточна Европа и граничи с Черно море, Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция. Предвид, че има население от 7 029 349 души. Хората са обитавали тази област през последните 1,4 милиона години.

Знаете ли, нещо повече за България, тогава? Например, знаете ли:

Кой е най-големият град по площ в България

Земите на днешна България в миналото са били под българско, византийско, османско и комунистическо управление. Въпреки всички тези промени, големите градски райони в страната остават важни културни и икономически центрове. Днес по-голямата част от населението на България живее в градовете. В тази статия ще разгледаме топ 5 на най-населените градове в страната, както и ще научите кой е най-големият град в България.

Най-големите градове на България

София

София, столицата на България, има население от 1 204 685 жители и по постоянен адрес 1 383 435 души (статистиките са от 2017 г). Те са разположени на градска площ от 190 квадратни мили. Населението е разположено и в Софийската котловина, а територията е заобиколена от Витоша и Стара планина. Така градът е важно селище за хората от 7000 г. пр.н.е. Той служил като политически център от 29 г. пр. н. е., когато е завладян от римляните.

Днес, освен столица на страната, София е и домакин на няколко международни компании. Част от привлекателността й за тези организации е ниският корпоративен данък. Туристи от цял ​​свят посещават София, за да се възползват от близостта й до брега и планината и да посетят уникалната й архитектура.

Пловдив

Пловдив е на второ място сред най-големите градове в България. Той има 343 424 души (статистиките са от 2017 г), живеещи в центъра на града. Намира се от двете страни на река Марица. Градът е непрекъснато населен от 4000 г. пр.н.е.

Днес Пловдив е важен образователен, икономически и културен център. Икономиката му се базира главно на преработка на храни, пивоварство, тютюнопроизводство, текстил. Пловдив е дом на много държавни и частни колежи, както и 6 на брой университета. Наред с това в Пловдив се провеждат различни фестивали с културна цел, включително Международен театрален фестивал, Международен панаир и телевизионен фестивал „Златната ракла“. За гостите на града се откриват възможности да посетят римските древни руини, джамии и храмове, църкви в стар православен стил.

Варна

Град Варна или морската столица на България се нарежда на трето място по ред. Тя е най-населен трети български град и има население от 335 177 души, разположени на площ 238 кв. км. Тя е и най-големият курорт по Черноморието в страната и се намира точно брега на Черно море. Благодарение на местоположението си морската столица е една от най-популярните дестинации за туристи от цял свят и в топ класацията за пристанищни градове в страната. Реално 61% от нетния й доход се удължи на приходи от туризъм и търговия. Във Варна е дислоциран българският военноморски флот. Сред забележителностите, които градът предлага са Варненския археологически музей, в който се съхранява златото на Варна. Тук се намират най-старите златни бижута в света, чиято история датира от периода 4200 и 4600 г. пр.н.е.

Бургас

Град Бургас е другият морски град на България. Той има население от 202 766 (статистики от 2017 г.) и се простира на площ от 253,6 km². Намира  се по българското Черноморие, където е и в Бургаският залив.

Град Бургас е четвърти, сред най-големите градове. Местоположението му го прави изключително подходящ за риболовната индустрия, която е важна част от икономиката му.

На това място се намира и най-голямата рафинерия за петрол – ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас. Тя е най-голямата и в цяла Югоизточна Европа. Градът Бургас е не само важен от икономическа, но и индустриална позиция. Той е туристически и културен център. В него има няколко музея, църкви, манастири и археологически руини.

Русе

Град Русе е дунавският град, който се отрежда като номер 5 в класацията на страната по топ големи градове на България. Той има население от 143 325 души, към 2022 според ГРАО към 15 септември. Градът е разположен по поречието на р. Дунав. Това го прави и най-важно речно пристанище. През римско управление е бил военен и морски център. Към днешна дата икономиката му се базира главно на шивачество и текстил, както и преработка на храни. Поради уникалната си архитектура – необарокова и неорококо градът също има знаменита слава и голяма посещаемост сред туристите. Това допринася Русе да е така популярна туристическа дестинация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ